CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

fredag 30. november 2007

Oppsummering av uke 1



Vi har samlet noen av bildene fra denne første leveuka i en liten video. Klikk på "Play" symbolet her over så får du også nyte litt fin musikk og gode bilder. NB: For dere som har lav internet-hastighet så kan dette være vanskelig å få sett uten at det hakker veldig.

Dag 6

I dag flytter Savannah og Hedda ut ifra akuttmottaket på Nyfødt Intensiv, og over til naborommet. Dette vil ikke innebære store endringer for de sånn egentlig, men det er et signal på at legene mener de er stabile nok. Det nærmer seg jo helg og de på Nyfødt Intensiv forbereder seg på at det kan komme en del akutte keisersnitt i løpet av helgen. Da trenger de plassene til våre små damer, og siden de er såpass stabile nå på CPAP så flyttes de til et annet rom. Det er jo positivt å flytte ut av akutt sonen, selv om det for foreldrene har føltes trygt der. Vet at de får det bra på det andre rommet også, og kontaktsykepleierne er jo også med dit. Tror derfor at dette går godt!

Snakket med barnelege idag under visitten på de to små, og han var godt fornøyd med utviklingen så langt. Begge godtar maten i stor grad og fungerer godt på CPAP. De får fortsatt antibiotika og det skal tas ultralyd av begge to over helga. Dette for å sjekke status på hjertet og hjernen.

For den som ønsker å vite litt mer om hva det innebærer å være prematur og være på en slik avdeling så anbefaler jeg å lese artikkelen om dette emnet på barnelegene.no. Den forteller litt både om lungene, hjernen, magen og andre elementer som vi nå kanskje tar for gitt at alle vet, men som sikkert de fleste ikke har noen aning om. Så ta deg gjerne et par minutter og les den artikkelen.

torsdag 29. november 2007

Dag 5

Puh, for en dag! I dag har vi jammen ikke sittet stille så lenge. Noe har skjedd hele tiden, men samtidig fikk vi en kjempefin avslutning på dagen.

Høyt blodtrykk på Eldbjørg i morges, men legene anser det ikke som noen fare. Både pga at det var lenge siden forrige medisinering og at det er normalt at blodtrykket holder seg høyt en stund etter forløsning. Men heldigvis skal vi til kontroll både på lørdag og mandag, og om en stund skal også nyrespesialisten foreta videre vurdering for Eldbjørg sin del. Kan da behandle henne som én pasient og ikke som tre stk, noe som forenkler en del. Så foreløpig tar vi dette med et smil og håper at kroppen selv ordner opp.

Hadde samtale med jordmor - den såkalte jordmorsamtalen :-) Godt at det var en av de jordmødrene som var med under selve keisersnittet, og vi fikk snakket litt våre tanker og erfaringen fra inngrepet. Fikk da stilt det ene spørsmålet som vi virkelig hadde lurt på, nemlig hvordan var navlestrengene til jentene festet i morkaka. Og ganske riktig som en av gynekologene oppdaget på ultralyd, så var Heddas navlestreng festet helt ute i kanten av morkaka. Faktisk var bare halve festet i morkaka, mens resten var festet i hinnene rundt. Om dette kan være en medvirkende faktor til at Hedda er en god del mindre - se det strides de lærde om. Vi får vel heller kanskje aldri vite det (selv om morkaka ble sendt inn til undersøkelse), og det har jo heller ingenting å si nå. Men at den oppankringa var så smart Hedda - DET tror vi ikke ;-)

Etter jordmorsamtale, samtale med gynekolog, blodtrykksmåling, blodprøver og urinprøve, frokost og pumping, samtale med sosionom, uthenting av låne-brystpumpe-utstyr og uttak av resept for medisiner - SÅ var det klart for utskriving for Eldbjørg sin del. Var litt rart å ta farvel med en avdeling hvor vi nå mer eller mindre har bodd i 5 uker, men samtidig litt godt. En ny fase av vår tid på sykehuset har startet, og nå kan vi for fullt konsentrere oss om de to små. Fikk et rom på St.Olavs Hotel (altså sykehus-hotellet) og flyttet over alt pikk-pakk som vi hadde dit. Jammen er det mange lange ganger på dette sykehuset! Puh. Nesten fare for å bli sprek når en skal gå denne strekningen flere ganger om dagen... Svigermor kom en tur i flyttinga og hjalp oss å med oss tingene over til vårt nye bosted. Hadde også med seg en deilig bløtkake som vi etterpå kunne slappe av litt med, og det var godt! Frem til kl 18 hadde denne dagen gått som et skudd. Ikke mange pauser og tid til å ta det med ro. Men sånn er det jo når en flytter... ;-)

Med en såpass hektisk dag så var det utrolig godt å sette seg ned mellom kuvøsene og hver sin lille jente plassert på brystet. Fikk sitte i over 3 timer i kveld og det gikk strålende! Vi hadde det veldig fint alle fire. Godt å se at de små slapper helt av. Kanskje dette også virker på fordøyelsen deres? Vet ikke jeg, men jammen kunne det føles sånn rett etterpå. "Full" bleie på Savannah etter denne økten, og det er jo noe som gjør at jubelen står i taket her! Veldig viktig at slike funksjoner trer i kraft, og begge de små har bevist at fordøyelsessystemet og nyrer fungerer!

En kort status på de små også. Savannah har nå fått økt matdosen sin til ca 4ml i timen og Hedda har kommet opp i 2ml i timen. Det ser ut til at de tåler dette ganske bra så forhåpentligvis kan denne utviklingen fortsette slik at vi etterhvert kan fjerne mye av den intravenøse næringa. Ingen flere infeksjoner eller andre skumle ting har dukket opp i dag, så vi gleder oss bare over en kjempefin dag! Vi er så utrolig priviligerte som får lov til å følge de små sin utvikling og ta del i denne fine tiden. Skjøre liv, men dog så utrolig perfekt! Vi gleder oss til å følge de videre!

onsdag 28. november 2007

Dag 4

I dag har vi tatt helgavasken! Ikke på rommet, eller hjemme i huset. Nei, på Hedda! Eldbjørg fikk være med på "standard vedlikehold" eller Hoved-stellet som de kaller der her. Poenget er jo at vi som foreldre etterhvert skal ta over mer og mer av ansvar for vask og skift på de små. Ett sted må en jo starte, så i kveld fikk Eldbjørg den opplæringen. Det gav meg mulighet til å ta bilder av litt detaljer også. Se bare hvor fine de små fingrene er!


Også foten er perfekt! Ser nesten for stor ut til resten av kroppen, men det er pga at resten av foten er så tynn. Men det kommer seg! Hun viste i alle fall at det var kraft i lårmusklene sine når hun lå der og sparket rundt seg.


Ikke akkurat så populært å bli rundtvasket da syntes hovedpersonen selv, og ga tydelige signaler på det. Måtte derfor ta det litt etappevis. Skal jo ikke slite henne ut heller. Men en sinna variant av den skjønne skapningen ser vi her :-)


Men alt roer seg ned når en får en q-tips med litt av mors melk på. Jammen sutter hun ikke på den q-tip'en! Og det roer henne en god del ned.


Og skikkelig bra blir det jo når hun får legge seg på brystet til mamman. Utrolig hvordan de roer seg ned og hvordan oksygenopptaket øker. I kveld fikk Savannah ligge på brystet mitt, og jeg må si at følelsen av å ha den lille kroppen liggende direkte på brystet er helt enorm. En føler virkelig at det er en "skikkelig" skapning, og ikke bare noe vi pusler med inni et lite lukket rom (les: kuvøse). Blir jo feil å si det sånn da, men håper leserne forstår hva vi mener allikevel. Vi er selvsagt utrolig glade for å ha barna i kuvøse nå. Det er jo det de trenger! Men det er også utrolig godt å ha de på brystet. Se bare hvor godt Hedda har det her:


Ja, det blir nok litt kenguru-sitting hver kveld så fremt vi har mulighet til det.

I morgen blir vi ellers utskrevet fra sykehuset. Ikke alle sammen nei, men Eldbjørg. Dvs. at hun ikke lenger er innlagt i påvente av en fødsel. Som vel faktisk er ganske naturlig siden keisersnittet allerede er utført... Men nå er vi her som følge av at vi skal følge opp de små barna. Dermed flytter vi nok over til sykehus-hotellet. Skal ta noen prøver av mor i morgen for å sjekke status, samt fjerne stiftene i såret etter keisersnittet. Så ifra i morgen så kan vi konsentrere oss om barna og ikke alt annet i tillegg. Legene ser ikke noen fare nå for Eldbjørg, og kan heller ikke gjøre noe mer med henne nå. Det er det nyrespesialisten som får uttale seg om. Vi skal nå konsentrere oss om de små!

Dag 4 unnagjort! Og sjansene for hjerneblødning er nå MYE mindre! Kjempebra!!!

tirsdag 27. november 2007

Dag 3

Det blir sene oppdatering på bloggen nå. Dette skyldes at mye av det som skjer i løpet av en dag, faktisk skjer på kvelden. Så skal det bli noe relevant informasjon så må vi enten ha to innlegg om dagen, eller skrive i bloggen på kvelden. Vi har da valgt den siste løsningen. I alle fall foreløpig... Ikke sikkert det blir oppdatering hver dag heller, men skal prøve så mye vi får til.

I dag har det vært fokus på det som vel alle mødre en gang har brukt mye tid på, nemlig bryst-pumping. Og ikke da slik pumping som en gjør på 3T... Nei, for å få melk til de små. Den første melken er visstnok så voldsomt næringsrik at det blir som en skikkelig kraft-innsprøytning. Og spesielt hvis barna blir født prematur. Så da er det jo vesentlig at det blir litt melk. Og heldigvis! Det blir det! Ikke at det skal så mye til for de små da. Foreløpig så får begge hver ca 1-2ml i timen. Og når da 1ml tilsvarer 20 dråper så sier det seg selv at det ikke er så mye som skal til for å dekke deres "middagsbehov". Hver en dråpe teller!

Var en liten tur ned til de små i dag kl 12. Satte oss ved hver vår kuvøse og fikk holde hånden over de små. Det betyr helt klart mye for de, siden de raskt blir mye roligere da. Fikk et fint bilde av Savannah som viser hvor lange fingre hun har. Stor jente!


I kveld kom det vi har gledet oss til. Nemlig å sitte kenguru for de små. Altså å få ta de ut av kuvøsen og legge de hud-mot-hud på brystet vårt. Fikk sitte nesten 3 timer i dag og det var godt. For første gang følte vi oss som tvillingforeldre fordi vi nå fikk sitte i to stoler ved siden av hverandre. Savannah fikk sitte hos mamman sin og Hedda fikk ligge på brystet mitt. En merkelig og utrolig opplevelse.


Dette var en opplevelse som vi gleder oss til å gjenta i morgen ja! Forsøker å få til noen timer hver dag. For det er helt tydelig at de liker det. Blir rolig med en gang de får ligge i ro på brystet, oksygenopptaket forbedres, pulsen blir roligere og de slapper virkelig av. Helt topp!

mandag 26. november 2007

Kveldsoppdatering dag 2

I kveld var vi en tur nede for å si god natt til de små og for å snakke litt med sykepleierne som har hovedansvar for de. Greit å snakke litt sammen og finne ut hvordan opplegget er videre. Om ikke lenge så skal vi være med på det daglige stellet og det blir spennende. Vi fikk også tatt mange gode bilder av Hedda, og det var første gang. Hun har nok ofte vært mer innpakket enn sin storesøster, men denne gangen fikk vi virkelig fine bilder. Bare se hvor fine de små fingrene og fingerneglene er!


Savannah ligger fremdeles med lysbehandling for litt gulsott

Fikk i kveld sitte ved hver vår kuvøse og slappe av litt sammen med hver av tvillingene og det var veldig fint. Nå er det kveld og i morgen gleder vi oss til å være mer sammen med de. Dette er flott!

Dag 2

Dagen i dag har for det meste gått med til å slappe av, og for Eldbjørg sin del: Å stå opp av senga. Pga det høye blodtrykket så måtte hun holde senga lengre enn de fleste andre etter et keisersnitt, men nå forsøker vi i alle fall å gå litt, og det går bra! Blodtrykket er nå stabilt ganske lavt vha medisin, men nå med litt mindre medisin enn tidligere. Kjempebra! Så i dag har vi vært nede hos de to små i rullestol, og det er betraktelig lettere enn å trille ned ei seng.

Men så litt fra i går kveld. Etter at bloggen var ferdig så var vi en tur ned for å se til de to små jentene og da fikk Eldbjørg ha Savannah på brystet. Store protester i starten, men så raskt hun fikk ligge i ro hos mamman sin så ble alt så mye bedre. Dette er faktisk en teknikk de bruker mye her på sykehuset. Kenguru-metoden kalles det, og henspeiler da nettopp på at foreldre bærer/har barna hud-mot-hud i flere perioder. Og det var helt tydelig at lille Savannah hadde sansen for dette! Plutselig trengte hun ikke så mye ekstra oksygen og pulsen slo rolig og greit. Var ikke noen tvil om at hun kjente igjen varmen og pulsen fra sin mor. Utrolig mektig.


Hedda ligger fremdeles på respirator så vi avventer litt for å ta ut henne. Men det var stor stas både for mor og barn å ligge sammen en stund i går. Og for dere som lurer litt på hvor stor de egentlig er: Sammenlign størrelsen på smokken til Savannah med skjorte-knappen til Eldbjørg. Knappen er ganske standard medium størrelse, og smokken er absolutt i største laget for henne!


Dette var første gangen vi fikk ut en av de små, men så absolutt ikke siste. Gleder oss til neste gang!

Så litt over til dagens status. Savannah har en anelse gulsott og ble derfor lagt på lysbehandling i dag. Veldig greit at de startet så raskt, og det er ikke sikkert det blir nødvendig med så mange dagers behandling her. Hedda hadde overraskende fine verdier mtp gulsott så der blir det ikke noe slik behandling enda. Hun ligger fortsatt på respirator og det ble i dag registrert en liten infeksjon. Dette har vi jo regnet med, men vi håper antibiotika og annen hjelp skal være nok til å drive den tilbake. Hun ser fortsatt veldig sterk ut så vi håper hun står denne av.

Så foreløpig ser det veldig bra ut! Hedda blir nok liggende på respirator i alle fall ut dagen og kanskje også i morgen. Glemmer å puste når de skifter bleie osv. Er jo ikke så greit å huske alt da vettu. Puste osv. Men dette kommer jo etterhvert.

I dag kom også farmor og farfar en tur innover. Pga. snøstorm ble de forhindret i går, men i dag lyktes det heldigvis. En fin stund som betydde mye for oss alle. Var en litt spent farmor som fikk holde i hånda til Hedda ja. Eller skal vi si at det var Hedda som holdt farmors hånd? Blir kanskje mer korrekt ja. Er jo først når en får se de på nært hold at en kanskje innser hvor små de egentlig er.

Så nå skal vi snart ned en tur igjen og se hvordan de har det. Blir kanskje ikke så mye ut av kuvøse i kveld siden de både er på lysbehandling og respirator, men det betyr en del for oss foreldre å bare får være der. En stor takk til de ansatte som gjør en kjempejobb og hjelper oss og barna med det de følelsesmessige og praktiske sidene ved å ha to så små barn! En kjempegjeng!

Og vi er nå hele 2 dager gamle!! :-) :-)

søndag 25. november 2007

Dag 1

Hurra! Hurra! Hurra!!! Hmm. Er det ikke normalt å rope 3 x 3 hurra for hver ny dag? Joda, normalt der hvor vi er nå i alle fall! For hei og hopp som det går! Føles som denne dagen har vart i flere dager allerede. Du store min tid hvor sakte tiden går. Men dagen i dag har i alle fall vært topp!

Hentet Eldbjørg fra intensiv recovery kl 11 i dag. Da hadde faktisk blodtrykket sunket såpass at hun ble tatt av drypp og kun gikk på medisin. Og skal si blodtrykket har falt! Var faktisk så høyt igår da jeg måtte forlate henne for kvelden, at vi nok var mer nervøs for henne enn for de små. Men natten med mye neddoping og medisinering, samt hvile, har hjulpet betraktelig og heldigvis fikk hun komme opp på avdelinga idag. På tur "hjemover" (utrolig hvor raskt en "flytter" nå til dags...) så trillet vi innom nyfødt intensiv slik at Eldbjørg også fikk sett de små for første gang. Et følelsesladet og uvirkelig øyeblikk å sett de sammen for første gang. Også vesentlig siden vi jo måtte sette rett navn på rett jente. Navnene hadde vi klare, men hvem er hvem?


Så her er altså da bilde av Hedda som klamrer seg fast i mammas finger for første gang. Lille Hedda var hele 765 gram og 32 cm da hun ble født, og har hatt en god fremgang. En god del vekttap må vi nok beregne, men det er jo vanlig. Hun ligger fortsatt på respirator, men har det stabilt og godt.

Storesøster (1 minutt eldre enn sin søster) heter Savannah og veide hele 1220 gram og 37 cm lang. Riktig en lite kjempe for sin alder! Hadde en litt tøffere start, men har nå også blitt veldig stabil. Har vært dyktig til å puste og ble derfor idag tatt av respirator og lagt på CPAP istedet. Trenger altså fremdeles litt hjelp, men puster såpass mye selv at respiratoren bare irriterte henne.

Både Savannah og Hedda ble undersøkt med ultralyd idag for å se hvordan status i hjerne og hjerte var. Det er nemlig svært vanlig at slike små utvikle hjerneblødninger så derfor blir de ofte kontrollert. Men alt ser altså fint ut så langt, og det er vi utrolig glad for!

I dag fikk også mormor for første gang besøke sine små barnebarn. Det ble et fint øyeblikk - foreviget i deres små minnebøker. Hver enkelt av de får nemlig sin egen minnebok etter oppholdet, slik at store og små hendelser er dokumentert for ettertiden. Tror ikke de husker så mye av tilværelsen i deres første hjem når de blir eldre, så derfor er det fint med slike bøker. Håper det blir mange fine og minnerike øyeblikk!

Ny tidsregning

Ja, da er det vel på tide å starte en ny tidsregning. Ikke uke 27+6 lenger, men nå er det Dag 1! Er vel kanskje det som er den normale måten å regne tid på ;-) Utrolig tøft!

lørdag 24. november 2007

Uke 27+5

Så kom dagen. Den STORE dagen. Jeg har blitt pappa!! Og for ordens skyld: Eldbjørg har blitt mamma!! Dette er helt utrolig. Har ikke helt gått opp for oss enda, og i alle fall ikke for Eldbjørg som fortsatt ikke har sett de live.

Men for å starte med starten. Blodprøver fine idag, blodtrykk bra, MEN proteinutskillelsen i urinen hadde skutt i været. Forstod at det var noe da vi ikke fikk svarene så raskt som normalt. Det varte og rakk (syntes vi) før plutselig en gynekolog kom inn på rommet sammen med jordmor. Joda, verdien var så høy at nå turde de ikke vente lenger. Alt ble forberedt for keisersnitt innen et par timer. Puh. Må si at selv om vi hadde ventet på beskjeden i flere uker nå, så tar det litt pusten utav en. Mange tanker svirrer rundt i hodet...

Kort tid etter er Eldbjørg klargjort og vi kjøres ned på operasjonsstua. Etter en stund og en god del bedøvelse (ikke av meg nei) får jeg også komme inn. Selve inngrepet gikk raskt og greit, og utrolig nok så hørte vi de skrek litt! Det hadde vi håpet på, men ikke forventet. De er jo så altfor små til det. Hyggelig. Uten å gå i detaljer her så ble de to kuvøsene, etter litt behandling og stabilisering, trillet ut og over til nyfødt intensiv hvor videre behandling skulle finne sted. Jeg måtte da si farvel til Eldbjørg og fulgte etter kuvøsen bortover gangen. I ettertid fikk jeg vite at en blodåre hadde sprukket hos Eldbjørg og skapt litt problemer, men tilslutt fikk de kontroll og fikk sydd igjen. Hun ble da kjørt direkte til intensiv recovery, og skal der ligge til blodtrykk faller og blir mer stabilt. Håper inderlig at dette blir i morgen tidlig, slik at hun også kan komme over og se de to små damene.

Ja for damer det ble det! To pene små som litt for tidlig måtte se dagens lys. Den første, storesøster, ble født 1214 og veide 1220 gram. Hadde litt problemer med pusten hun, så de jobbet lengst med henne. For etterpå kom det ei lita dame med futt i. Kl 1215 ble den minste av de to født, bare 765 gram. Men med en APGAR-score (en vurdering på hvor levedyktig de er - info for de innvidde...) på 9-9-9 så imponerte hun legene.


Og et litt nærbilde, portrett, for første gang:


Selv om hun startet avgårde så flott så fikk hun også litt problemer. Hun ble lagt i narkose slik at legene fikk gjort det de måtte raskt, men har nå kommet seg fint. Bildene over er altså fra svært tidlig i prosessen, før de har fått montert på sine måleutstyr og fått utført nødvendige inngrep. Var litt kald da sjø, så derfor godt inntullet i klær.

Når det gjelder storesøster så kom hun også raskt etter, og inngrep og behandling kunne faktisk starte nesten tidligere her. Mye måleutstyr blir det (et lite utvalg på bildene her under), men det er jo bare positivt fordi de måler og følger med hennes tilstand:


Vektforskjellen merkes veldig, og spesielt når en ser på hodestørrelse osv. Men dette bilde synes jeg bare var utrolig fint. Ei pen dame ja!

Lurer på om det er noe i det at selv kråka synes at sine barn er flottest... I alle fall var disse to helt topp!!

Nå har det gått noen timer siden forløsning og jeg pendler i skytteltrafikk mellom nyfødt intensiv og recovery. Siden det nå er helg så benyttes den gamle recovery'en og da blir det noen meter som tilbakelegges. Men det er helt ok! Må jo følge med alle mine 3 damer!

Masse inntrykk å fordøye. I hodet snurrer det veldig mange tanker, og en føler at en skulle vært på alle steder på en gang. Men nå må jeg slappe av litt. Skal ned å se på de to keiserinnene om litt, men må vel kanskje flytte litt rom først.

TAKK til alle som har fulgt med oss idag! Vet at det er mange som har fulgt oss i tanker og bønn utover dagen, og det setter vi stor pris på! Har ikke klart å svare på SMS, så ikke bli lei dere for at dere ikke får svar. Skriver det heller her. TAKK! TAKK!

PS: Vi vet at farene ABSOLUTT ikke er over, men akkurat nå lever vi i nået og gleder oss over situasjonen akkurat nå. Vi har blitt FORELDRE!!!!!!!!! :-)

fredag 23. november 2007

Uke 27+4

Ja, da er dette innlegget også blitt endelig. Har vært flere deler og oppdateringer i dag på dette, men nå er innlegget ferdig for i dag.

Del 1:
Blodtrykket var også i dag høyt, men det er alltid høyt om morgenen. Er jo nesten 12 timer etter forrige medisinering så det er vel ikke så rart. Men det har generelt blitt høyere de siste dagene. En god del høyere enn for f.eks. 5 dager siden. I tillegg var det en svak økning i mengde utskilt protein. Ikke den store økningen, men også her er det mye mer enn for noen dager siden. Dette nivået vil nok også påvirke blodprøvene, men de har vi ikke fått svar på enda. Legene sitter nå nemlig i et fellesmøte for å drøfte situasjonen. Sikkert for alle pasientene, men jammen har de sittet lenge nå. Vi venter i spenning på deres vurdering og avgjørelse, men inntil vi hører noe så må Eldbjørg være fastende. Får jo ikke lov til å spise den dagen inngrepet skal skje. Men vi vet som sagt ikke noe mer foreløpig. Kanskje skjer det noe idag, og kanskje lar de det gå enda en dag...

Del 2:
Tja, tiden går, men har ikke så mye mer info faktisk. Dette drøyer ut, og nå er vi ganske sikre på at det ikke blir noe idag. Spørsmålet blir da bare NÅR det evt. planlegges. Har ikke fått besøk av lege enda. De skulle legge en slagplan ut ifra målingene, så vi får håpe de kommer snart. Turen min til Levanger ble i alle fall avlyst for idag.

Del 3:
DA har legen vært her og vi har fått siste oppdatering. Det blir ikke keisersnitt i dag. De har hatt lengre samtaler med flere spesialister for å vurdere situasjonen og for å se om de kunne sette noen grenseverdier for både blodprøver og protein i urinen. Det har vi nå fått, og vi ser at vi er skremmende nære, men foreløpig har vi ikke passert. Derfor blir det ikke noe som skjer i dag. Hvordan det blir utover helga vet vi jo ikke, så hver morgen blir spennende når vi får resultatet av morgenens prøver. Sannsynligvis blir det nå ny ultralyd på søndag siden de er veldig usikre på når inngrepet skal skje. Men statusen på dagens ultralyd var i alle fall ok. Begge hadde det fint! Så holder situasjonen seg akkurat sånn som nå så er det i alle fall ok til over helga! Og da er det uke 28!

torsdag 22. november 2007

Kveldsoppdatering

Finner det på tide med en kveldsoppdatering. Blodtrykket har nå steget jevnt og ligger nå helt på grensen (noen vil kalle det over grensen) for hva som er akseptabelt for Eldbjørg sin del. Ødem i kroppen og et par andre symptomer gjør at vi nå er litt usikker på hvor dette bærer avsted. Håper det kun er forbigående og at det ordner seg i løpet av natta, men sånt vet man jo aldri. Det har vel vært verre enn dette før og da har det jo også gått over, men nå setter vi pris på alle gode tanker og bønner. Uansett hva som skjer så har vi kommet til uke 27!

Uke 27+3

Nok en rolig dag, og i dag våknet vi opp til hvite hustak utenfor vinduet. Antar med det at det nok er snø hjemme på Levanger også. Et par minus sa jordmora, og på vår lille veranda (0,98 m2) kan vi kjenne at lufta er frisk og god. Blir liksom vår friluftserfaring det nå. Hender jeg stikker en tur på nærmeste Bunnpris for å handle inn litt kveldsmat, men det er jo ikke lange turen. Men sannsynligvis blir det en lengre tur i morgen. Jeg satser på å dra innover til Levanger. Merk at det står JEG og ikke VI... Flere som tidligere har lest feil når jeg skriver sånn, men Eldbjørg skal altså IKKE utenfor huset fire vegger. Drar såfremt at prøvene imorgen tidlig er ok da.

Prøvene ja. Jo, må jo si litt om det også. For noe annet skjer jo ikke idag. Ingen undersøkelser og ingen ultralyd. Men hver dag blir det jo tatt både blod- og urinprøver, og hver dag under frokosten venter vi i spenning på å høre resultatet. De to siste dagene har dessverre mengden utskilt protein økt, og det er ikke et positivt tegn. Men vi støtter oss på at dette også tidligere har vært faretruende høyt en dag for så å trekke seg tilbake neste dag. Så vi håper at det også skal skje nå. Men selvsagt er en ekstra spent når enkeltverdier plutselig øker slik. De øvrige blodprøvene var stabile. Det vil ikke dermed si at prøvene er gode. For det er verdier her som er langt under det som er normalt, og som ligger på kanten av hva legene aksepterer. Men siden de er stabile eller kun beveger seg i steg på 1 og 1 verdi, så er det foreløpig under kontroll. La oss håpe at de forblir under kontroll en god stund enda!

se... klokka er nå 1040 og vi er ferdig med alt som skal gjøres idag... Ja, ja. Blir vel Sudoku og bøker resten av dagen da... Men det er HELT OK! For vi vet HVORFOR vi er her, og da har det ingenting å si om vi må fordrive tiden med bøker og spill. Håper inderlig at vi får ligge her lenge enda! Og nei, vi tenker absolutt ikke på rundvask av huset. Jula kommer når den kommer og noen hybelkaniner rundt omkring får vi bare godta nå. Har ingen dårlig samvittighet for det!

Ha en flott dag alle sammen som trofast leser bloggen vår! Og selvsagt også til deg som bare stakk innom ;-) Velkommen igjen!

onsdag 21. november 2007

Uke 27+2

Ny ultralyd i dag og jammen holder blodstrømmen til den minste tvillingen seg på samme nivå som på mandag! Helt utrolig. Ser også ut til at mengden fostervann på begge to holder seg stabilt. Selv om det er lite på tvilling2 så er det allikevel nok til at den får snudd seg rundt, og turner verre enn verst. Trivelig og moro å se de små sparke og slå igjennom hele dagen. For ja, det vises utenpå magen nå! Ikke akkurat sånn at vi ser fotavtrykk o.l., men sånn at vi ser noe som beveger seg. Tøft!

Har også startet med daglige CTG-målinger nå. Altså måling av hjerterytmen til de små. Resultatet plottes ut på en graf, og for oss som elsker grafer, regneark og målinger så er dette moro :-) Men det er ikke alltid så enkelt å treffe på hjertet da. I sær når de starter på sin daglige turnseanse rett etter at måleinstrumentene er plassert på magen. Ja, ja. Bra de er aktive! Så får vi heller drive litt intensiv jakt med måle-pad'ene for å noen gode målinger. Moro lell!

PS:
En tilleggsinfo til dere som tror at Eldbjørg er ute på perm og springer rundt om i byen... Hun har ikke flyttet seg herfra og får nok ikke akkurat gjøre det på en god stund! Det lengste stykket hun har gått er fra rommet og over til nabohuset for å treffe nyrespesialisten. Ikke akkurat lange turen det nei. JEG er derimot ikke innsatt/innlagt på sykehuset og kan ta meg en tur på byen eller til Levanger osv. Så da er den misforståelsen oppklart :-)

tirsdag 20. november 2007

Uke 27+1

En rolig dag. Tok meg derfor en tur ned til sentrum i Trondheim og Nøstebarn-butikken. Manglet litt garn til den siste jakken sjø :-) Noe må en jo holde på med når en sitter og venter på at tiden skal gå. Og resultatet er i alle fall mange fine klær som de små kan bruke, om ikke rett etter fødselen, så i alle fall litt etterhvert. Her er et bilde av ett sett. Eller i alle fall delene av ett sett...


Dagens prøver var fine, og vi sitter nå og venter på tur til nyrespesialist om en time. Forventer egentlig ikke noe spesielt ut av den samtalen, så vi er mer spent på ultralyd imorgen. Alltid spennende med ultralyd, men selvsagt veldig spennende å se om det er like bra som igår. I såfall er håpet om uke 28 levende!

mandag 19. november 2007

Uke 27+0

Sein blogging idag da vi fikk en veldig sein ultralyd. Kom nettopp tilbake på rommet og skal fordøye tankene.

Uke 27! Kan ikke sagt hvor fjern denne uka føltes da vi ble innlagt. Men nå er vi her! Noe ingen innenfor helsevesenet forstår. De blir like overrasket hver gang de kommer på vakt og ser at vi fortsatt er her. Og det er jo forståelig, for prognosene var ikke gode. Men dette har jeg jo snakket om tidligere. Blir bare så en får noen flashback noenganger og tenker på hva som faktisk har skjedd den siste tiden. Men nå ser vi jammen fremover! Våger nå å tenke praktiske tanker om livet når vi engang kommer hjem. Dette har vært fjernt for oss de første ukene, men nå kommer tankene snikende. Litt godt å klare å tenke på andre ting enn bare "La oss komme til neste dag...". Uke 27!

Så var det ultralyden. Tvilling2 hadde jo en litt ekkel og feil kurve når det gjelder utviklingen av blodstrømmen. Det var på fredag. Og uten noen målinger i helga så var vi utrolig, utrolig spente på denne ultralyden. Det var nok også gynekologen, for først etter å ha tatt x antall målinger av blodstrømmen så turde hun å si det samme som vi også så, nemlig at den hadde forbedret seg mye!! Helt utrolig å se det tallet som vi hadde fryktet skulle være så stort, men som faktisk var mye lavere enn målingene på fredag (og egentlig hele forrige uke) skulle tyde på. Skal jammen si at skuldrene sank flere hakk da ja! Fremdeles lite fostervann, men for å si det på en annen måte: Fremdeles fostervann igjen!! Et glass er jo alltid halv-fullt ikke sant? :-) I tillegg hadde den minste snudd seg og ligger nå i seteleie. Og det hadde den klart uten så forferdelig mye fostervann rundt seg. Et godt tegn!

Så nå slapper vi virkelig av. Nå skal det veldig mye til for at noe skjer før onsdag/torsdag. Ny UL på onsdag så det skal bli spennende å se, men nå er vi optimister for vi fikk se at det er mulig å snu en negativ trend. Utrolig godt! Takk til alle som har hatt oss i tankene i det siste!!!

fredag 16. november 2007

Uke 26+4

Endelig fredag! Og endelig ny ultralyd med vekstmåling! Skal si vi var spente. Blod- og urinprøvene samt blodtrykk var fint i dag så planene for helga vil i hovedsak bli bestemt av de to små. Så det var med stor spenning vi rigget oss til på ultralydlab'en. Begynner jo nesten å føle oss hjemme der borte etter utallige undersøkelser, og tenker på de som bare får se sine små håpefulle et par ganger i løpet av hele svangerskapet. Slik sett er vi jo heldige. Utrolig moro å se de. Fasinerende å se hva gynekologen kan lese ut fra de svart/hvite bildene!

Men tilbake til undersøkelsen. Tvilling1 hadde det fortsatt ok og vokser i fint tempo. Ligger nå 10% over snittet sånn totalt etter å ha regnet sammen resultat av magemål, lårbein, hodediameter ++ og har da en vekt på ca 1100 gram!! Stor altså :-) Godt med fostervann og fin blodstrøm. Så var det tvilling2 som også har det ok og vokser, men er da en del mindre enn tvilling1. Ligger 20% under snittet og har da en vekt på ca 800 gram. Ikke urovekkende, men en del større differanse mellom de to enn vi hadde trodd og 10% mer enn det var forrige uke. Motstanden i blodstrømmen var dessverre også litt større, men mengden fostervann var sånn ca lik sist måling. Så totalt sett så var gynekologen fornøyd, og mente at denne helga faktisk også så ut til å passere, og at vi ikke trenger noen ekstra sjekk i løpet av lørdag eller søndag. Og hva er det som så skjuler seg bak helga? Jo, uke 27!!! Helt utrolig!

Observante lesere av denne bloggen vil se at jeg tidligere har skrevet vekt på de to små til ca 800 og 900 gram. Dette var et anslag vi fikk tidligere denne uka, men da kun på bakgrunn av alder og lårbein. Det er først i dag at en skikkelig vekstvurdering ble tatt, så tallene i dag er mer å stole på. Vi feirer altså nå at den første av de to har passert 1kg, og det er bra med de begge to. Sparker jevnt utover dagen og begge driver pusteøvelser (ifølge ultralyden), selv om jeg har hardt for å forstå at det er mulig under vann... ;-)

Som jeg sa så ser det ut til at vi passerer denne helga også. For hver dag som går så blir de større og kanskje vil den minste også passere 1 kg? Det håper vi virkelig på, men som jeg også har sagt flere ganger: det er alderen og ikke vekta som teller. Og det å gå inn i uke 27 er bare utrolig. Takk til alle jordmødre og gynekologer som har støtte og hjulpet oss her i disse ukene. En flott gjeng av entusiastiske og dyktige mennesker som vi er stor takk skyldig. Takk!

Hvis ikke noe spesielt nå skjer i helga, så blir dette siste blogginnlegg før mandag. Vil derfor ønske alle lesere ei riktig God Helg! Takk til alle som leser og kommenterer våre innlegg. DET er skikkelig oppløftende og styrkende å lese, og vi gleder oss hver dag til å innom å se om det er noen som har kommentert noe. Fortsett med det og GOD HELG!

torsdag 15. november 2007

Uke 26+3

En merkelig dag. For i dag skjer det ingenting annet enn de daglige blod- og urinprøvene. Og de prøvene var fine! Blodtrykket var også bra, så dette har så langt vært en fin dag! Men når alt som skal skje i løpet av dagen allerede HAR skjedd før kl 1030, hva skal en så bruke resten av dagen på??? Jo, å se spent frem mot morgendagen og ny ultralyd. Altså å tenke og vente, vente og tenke. Tror ikke det er sunt å tenke så mye. Blir ganske rar i hodet og kroppen over hver dag å leve i usikkerhet om hva som skal skje.

Det er FRUSTRERENDE å ikke vite noe om fremtiden. Altså ikke NOE! Selvsagt vet ingen av oss noengang egentlig om vi får en dag i morgen eller ei, men dette har mer med det at en ikke kan planlegge noe. Jeg jobber selv i en bransje for det finnes mye fasitsvar. Gjør en slik så blir resultatet slik. Hvis så og så realiseres blir resultatet slik og slik. Men her finnes det INGEN fasit. Og det gjør at det mest vanlige svaret vi har på spørmål som "Hvordan går det med dere?" faktisk blir det samme kjedelige "Jo, vi tar en dag om gangen. Har ikke annet å gjøre". Og til de som helst vil vite mer så må jeg bare si at dette faktisk er vår hverdag. Vi vet IKKE NOE fremover og tar faktisk derfor dag for dag. Og mens vi gjør det så forsøker vi å ikke gå helt på veggene...

onsdag 14. november 2007

Uke 26+2

Litt sen blogging idag, men det skylde at jeg selv dro en tur hjem til Levanger idag for å gjort unna diverse forefallende oppgaver. Men nå er jeg tilbake igjen på sykehuset og skal formidle litt av hva som har skjedd idag.

I dag var blodprøvene bedre enn i går og det var mindre proteinutskillelse enn i går! Skal si det ble en lettelse å sove videre når en fikk vite disse verdiene! Det var jo disse verdiene som hadde blitt verre på mandag og tirsdag, så det var derfor utrolig godt å høre at det ikke var verre idag.

Så var det dagens ultralyd og doppler-sjekk. Må si vi var ganske spente siden vi jo vet at den ene av de to små har lite fostervann. Forrige gang så var blodstrømmen forbedret og vi øynet et håp om at dette ville gå i enda mange dager. Men i dag så måtte vi bare innse at mengden fostervann hadde blitt enda mindre. Det begynner nå å bli litt trangt og fosterhinna nærmer seg kroppen. Det er begrenset hvor lite fostervann en baby kan ha, men foreløpig ligger den i alle fall ikke helt tørt. Vårt håp om at mengen fostervann skulle øke faller altså i grus. Dessuten var blodstrømmen nå litt dårligere igjen... "Da får vi håpe at vi sees igjen her på fredag da - såfremt du ikke har født før" sa gynekologen etter ultralyden i dag. Ja, det håper virkelig vi også!!

tirsdag 13. november 2007

Uke 26+1

Dagens blodtrykk var fint. Stabilt - og det var forsåvidt dagens blodprøver også. Men dessverre så øker proteinutskillelsen. Både i går og i dag. Det er ikke noe positivt og er en type verdi som ikke kan øke så veldig mye før det sier stopp. Var hos nyrespesialist i dag og hun syntes det var utrolig at de små fortsatt var i magen og satte stor pris på et stabilt blodtrykk. Men det store spørsmålet er jo rundt mengden utskilt protein. Er ikke så mye vi kan gjøre med det, men det blir veldig spennende å se hvordan situasjonen er i morgen. Blir jo tatt prøver hver dag og vi er spente på å se om verdiene fortsetter å øke eller om de går tilbake/stagnerer. Alt er mulig, og ingen fasit. Frustrerende!

Teller fortsatt dager. En dag i livmoren er vel nesten å regne som en uke i kuvøsen så dermed har hver en dag utrolig mye å si. Vi sikter mot uke 27, men akkurat nå ser det ut til å være langt frem i tid. Men holder motet oppe! Det er alle tjent med. Og gleder (litt gruer) oss til ultralyd i morgen. Kanskje hikker tvilling1 enda? Spennende og skremmende.

mandag 12. november 2007

Uke 26+0

Jammen kom ikke denne dagen også! Enda en milepæl er nådd! Hadde besøk av gynekolog på visitt i morges og smilet var stort da vi snakket sammen om å ha nådd uke 26. Det er bra med tanke på at vi nok ikke skulle passert uke 23. Det negative er at utskillelsen av protein for Eldbjørg sin del har økt, og enkelte blodverdier har sunket. Har fremdeles mer å gå på, men det er selvsagt ikke noe hyggelig at det går den veien. Har jo vært stabilt bra en god stund nå, så vi håper at dette bare var et dagstilfelle og at det blir bedre imorgen. Men vi vet også at disse verdiene plutselig og på kort varsel kan skyte i været. Men DET tenker vi ikke på nå!

Så var det tid for ultralyd! Egentlig bare en dopplerundersøkelse, men samtidig sjekket hun litt vekst også. Og joda, de hadde vokst! Begge to! Og differansen mellom de to hadde ikke blitt noe større. Måtte jo bare spørre hvor tunge de var også, og da lo gynekologen. "Tung" blir kanskje litt feil ord i denne sammenheng ja... Den største ligger nå på ca 900 og den minste ca 100g mindre. Lårbeinet er på 48 og 43 mm på de to og det er jo STORT! :-)

Fikk også et profilbilde av tvilling1. Den andre var ikke akkurat samarbeidsvillig, så det ble ikke noe bilde der i gården nei. Men på bildet under så ser vi ansiktet og blikket rettet oppover. Panne, nese, munn og hake vises tydelig. Utrolig fint bilde synes vi da :-)

For den som synes det er vanskelig å se slike bilder, og sitter og vrir på hodet for å en formening om hva som er hva, så har vi snudd bildet slik at tvilling1 her ser mot venstre. Nå ble det vel enklere å se?
Den hyggelige nyheten fra dagens ultralyd er at blodstrømmen nå har forbedret seg for tvilling2. Den hadde jo en litt vanskelig og feil kurve, men idag så det i alle fall positivt ut. Tar med oss alle positive signaler vi kan! Det negative var at det så ut til å ha blitt mindre fostervann enn sist. Ligger enda ikke tørt så vi håper bare at det ikke blir enda mindre til neste måling. Kan jo ikke ligge så lenge tørt, men så lenge det er LITT så er det håp om enda en dag.

Så da ser det ut til at denne dagen går også! På tross av litt forhøyede verdier og usikkerhet så må vi si oss fornøyd med denne dagen. Godt å se at de små vokser!

søndag 11. november 2007

Takk

Takk til alle som skriver inn noen kommentarer! Vi vet jo at veldig mange er innom disse sidene og følger med på hvordan det går med oss. Er da utrolig godt å få tilbakemelding på artiklene. Takk!

fredag 9. november 2007

Uke 25+4

Jammen er det fredag. Som jeg skrev igår så trodde ikke legene at vi skulle komme så langt, men nå er vi her i uke 25+4! Og det er snart helg. Her på huset så er jo det jo ikke så stor forskjell på helg og hverdag, men på lørdag får vi i alle fall grøt! :-D

Blodtrykk er fremdeles stabilt og det gleder vi oss over hver dag. Ser altså ut til at ting har stabilisert seg for Eldbjørg sin del. Så dermed var vi svært spente på ultralyden i dag. Dette var ikke en ultralyd for å måle størrelse og vekt, men for å sjekke blodstrøm til/fra barna, såkalt doppler. Har tidligere vært redd for at det har oppstått tvilling-tvilling-transfusjonsyndrom (ett av barna tar næring fra den andre), men ble litt beroliget for det i dag. "HVIS det er det så er det i alle fall på et svært tidlig stadium" så legen under ultralyden i dag. Det som derimot er litt verre er at motstanden i blodtilstrømningen har økt for den minste av barna, og det er dermed kun et spørsmål om tid før denne verdien blir så stor at de må forløse de. Men heldigvis så har ikke dette økt så raskt at de mistenker noen stor endring i helga. Fortsetter med slike målinger annenhver dag neste uke også. Er veldig spent, for nå er det ingenting jordisk vi kan gjøre. Ingen tabletter å ta, ingen inngrep å gjøre. Utviklingen til den minste av tvillingene kan vi ikke styre over. Heldigvis følges vi tett opp av legene nå i påvente av endring i ultralydmålingene.

Men nå satser vi på at helga går og at vi skal slappet av frem til mandag. Prøvetaking osv. skjer jo hver dag, men forhåpentligvis får vi nå hvile til over helga uten store endringer. Så skjer det ingenting spesielt så blir det ikke noe mer blogging før på mandag. God HELG!

torsdag 8. november 2007

Uke 25+3

Har aldri tenkt over hvor godt det er å våkne til lyden av et blodtrykksapparat som viser gode verdier! Får et litt annet perspektiv på ting når situasjonen er som den er. Og ekstra hyggelig var det at noen av blodprøvene i dag viser forbedrede verdier. Ja, vi vet at dette kan være naturlige svingninger og at det er mange ting som har innvirkning, men vi gleder oss allikevel over denne bedringen. For dette er en verdi som i hovedsak tidligere har blitt lavere og lavere, men idag har den altså økt og det setter vi jammen pris på! Vi får bare håpe at verdiene er likedan i morgen.

Føles bedre å være til nå. Vi er roligere begge to og gleder oss til helga. For faktisk har vi nå mål om å nå helga, og Uke 26 blinker i det fjerne. Gleder oss over dagen vi har fått og skyver tilside alle negative tanker om at situasjonen KAN snu seg på et par timer. Nå ser vi fremover!

Del 2
Et lite tillegg her. Har kommet tilbake fra øyenlegen og statusen for øynene har også forbedret seg! De skadene som ble påvist da vi ble innlagt holder nå på å lege seg selv. Utrolig godt. Gjør at Eldbjørg forhåpentligvis kommer ut fra dette uten skader på øynene, og det er veldig bra!

onsdag 7. november 2007

Grad av overlevelsesevne

Mange spør oss om hvor stor sjansen er for at det går bra hvis de små blir født idag. Dette er jo egentlig helt umulig å si noe om, men det finnes en oversikt fra 1990 som viser noen prosentvise sjanser. Klipper her litt fra www.babyverden.no. Men en må også være oppmerksom på at sjansene for å overleve ikke sier noe om hvilket liv de overlever til.
- - - - -

Hva er sjansen for at barnet overlever?
Om barnet overlever eller ikke avhenger i stor grad av svangerskapslengden. Grad av lungemodning, sykdommer, misdannelser og fødselsvekt virker også inn. Hos de minste barna betyr svangerskapslengden mest fordi den gjenspeiler hvor modne barnets organer er.

Stadig flere premature barn overlever fordi nyfødtmedisinen gjør store fremskritt. Særlig de siste 20 årene har utviklingen gått hurtig. Prognosene nedenfor gjelder for 1990-tallet, og kan derfor være dårligere enn i dag:

Fullgåtte uker Overlevelse
21 uker 0-4 %
22 uker 0-12 %
23 uker 8-36 %
24 uker 12-62 %
25 uker 31-79 %
26 uker 53-85 %
27 uker over 90 %
30 uker over 95 %
34 uker over 98 %

Barnets sjanser øker med flere prosent for hver ekstra dag i livmoren!

Uke 25+2

Litt høyt blodtrykk idag, men fortsatt innenfor grensene så vi slapper fremdeles litt av. Men vi fikk også en oppmuntring i går kveld. Etter leggetid, så kom jordmora på nattvakt inn for å si hei. Veldig trivelig dame som har hatt oss ganske mange kvelder. "Dere er underlige" sa hun. "Hadde ikke forventet at du skulle ligge her nå. Noe rart skjer med dere. Den svangerskapsforgiftninga har jo ikke utartet seg slik den bruker å gjøre." Hun var så glad på vår vegne at vi fikk en ekstra god kveldsstemning på rommet, og kunne sovne med et enda bredere smil. Ja, noe har virkelig skjedd. For egentlig skulle vi ikke vært her nå. Når vi ser tilbake på tiden så er det veldig rart at vi har fått være her i 14 dager. Det er mye lengre enn alle egentlig hadde forventet. Og glad er vi for det!!

I dag var vi også på ultralyd. Veldig spent på om avviket mellom de små hadde blitt større. Men neida. Mengden fostervann så akkurat likedan ut som det var på mandag og fredag. Den ene har ikke akkurat mye nei, men den har nok til at det ikke er noen fare akkurat nå. Så hvis det holder seg slik så er det ingen fare sa gynekologen. Så nå kan vi slappe av i dag også, i visshet om at det heller ikke blir noe som skjer idag. Hver dag uten at noe skjer er jo suverent! Og så er det jo ikke så lenge til helga! Håper virkelig vi kommer dit. Tør ikke å se lenger frem enda, men roen begynner å senke seg litt mer over rommet her nå. Og det er godt!

tirsdag 6. november 2007

Uke 25+1

Dagen har gått bemerkelsesverdig bra! Stabilt blodtrykk (selv om det øker mot kvelden så roer det seg om natta og det meste av dagen - selvsagt takket være medisiner) og det er jo en seier i seg selv! Var hos nyrespesialist og skal si det var ei som ble overrasket over at de to små fremdeles var i magen. "Det forbauser meg at du fremdeles er her" var hennes kommentar, for da Eldbjørg var der før helgen så var de lite villige til å tro på at det skulle ta så mange timer før de små var forløst. "Så lenge blodtrykket og protein er så stabilt som det er nå så har vi ikke noe akutt å frykte". Godt å høre en lege si det også. Nå vurderer jo hun bare Eldbjørg og hennes tilstand, men vi vet jo at dette også har en direkte innvirkning på de små.

Jeg traff mor og far i dag, og mor hadde strikket noen utrolig fine sokker. Skikkelige sokker, bare i mindre størrelse. Er nok fortsatt for store for de små pr idag, men det har ikke noe å si. Utrolig stilig. Gleder meg til å se de på de små føttene engang. Håper det blir lenge til. Men vi er positive etter denne dagen. Alt virker plutselig så stabilt at det er nesten for godt til å være sant. Bare de kunne stabilisert seg litt de små også nå. Men det skal vi få se igjen i morgen. Spent!

mandag 5. november 2007

Uke 25+0

Mandagen har kommet og helga er passert. Den helga som legene sa at vi ikke kom til å passere! Da jeg i bra tempo dro fra jobb før lunch på torsdag så hadde legene sagt at de ikke kunne si noe om videre status - annet enn at vi sannsynligvis ikke ville gå over helga. Blodtrykket var for høyt og de vurderte fra time til time om de skulle forløse de små. Det ble heller ikke noe bedre da det under ultralyd på fredag ble konstantert at størrelsesavviket mellom de to små hadde økt, og at den minste nå også begynte å få lite fostervann. Puh. Sånt tar jammen på psykisk, og lørdagen var tøff. Men søndagen ble et lyspunkt for blodtrykket stabiliserte seg og vi kunne slappe av litt. Allikevel veldig spent på ultralyd som skulle være i dag, siden avviket kunne ha utviklet seg, og isåfall ville det fremskyndet tidpunkt for forløsning.

Men nå har vi kommet tilbake fra ultralyd og det føles virkelig som godt nytt! Ja, avviket på de to små er fortsatt der, MEN det har ikke aksellerert og den minste har fremdeles greit med fostervann. Og nå har vi fått beskjed om at det mest sannsynlig blir ultralyd 3 ganger i uka for å følge med nettopp utviklingen. Sjansene er store for at en ved å kontrollere blodtrykket, også til en viss grad kontrollerer de to små!

Ja, vi vet også at det er x antall andre faktorerer her. Protein i urinen, blodprøver i alle mulige varianter, transfusjonssyndrom, felles morkake osv. Det er MANGE faktorer som skal henge sammen for at dette skal gå bra, men vi er nå engang så enkle at vi gleder oss over hver eneste positive ting, og bare det å ha kommet frem til idag er en STOR seier. Nå setter vi oss som mål å komme til imorgen!! :-)

Status for vår graviditet

Det er så mange som følger med oss og spør hvordan det går. Dette setter vi utrolig stor pris på. Takk for all omtanke! Nå har det seg jo også sånn at vi ikke rekker, og heller ikke husker, å sende SMS med status og takk til alle sammen. Har derfor funnet ut at bloggen her kan brukes til informasjon av dette slaget. Skal forsøke å legge ut en daglig (kanskje ikke HVER dag da men...) status av situasjonen slik at den som ønsker det kan være oppdatert.

Igjen takk til alle som følger med oss i denne tiden!

lørdag 3. november 2007

Ultralyd i uke 24+4

Da har vi ligget på sykehuset i snart to uker. I går var vi på ultralyd for å se hvordan de små hadde det. Tvilling 1 her først. Ligger og ser oppover. Ser tydelig nesen og hele hodefasongen. Leppene vises også. Tvilling 1 er også den største av de to.


Tvilling 2 er litt mindre og har ikke så mye fostervann som tvilling 1, men foreløpig ikke for lite. Ser her at også tvilling 2 ligger med hode oppover slik at vi ser hele hodet i perspektiv, med tydelig neseform. Det som ligger rett foran nesen er den ene hånden!


Livet er utrolig. Veldig moro å se de. Eldbjørg kjenner de jo hele dagen, men nå kjenner også jeg de ganske godt. Sparker godt slik at det vises utenpå magen nå. Så får vi bare håpe at de holder seg der inne i god form lenge enda.

baby growth
babies