CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag 28. februar 2008

Bleieoppdatering dag 96

Utrolig hvordan sånne tøybleier funker! Kan bare ikke fatte og begripe hvordan dette fungerer. Nå sitter jeg her med masse fysikk- og kjemibakgrunn fra skoler, men må bare gi meg over for den ullas fortreffelige egenskaper! Innerst er det en vanlig flanell tøybleie (eller gas for den saks skyld) og utenpå en ullbukse som Eldbjørg har strikket. Den flanellsbleien er søkk våt, mens ullbuksa er helt tørr... Skjønner nå at dette er årsaken til at vi aldri har sett en svett sau. Fukta kommer jo ikke igjennom ulla.... ;-)

Og så kjekt at vi har ekspertisen så nært. For i Verdal ligger Kenguruloftet, med masse ideer til både bleier, strikkemønster osv. Utallige forum på diverse nettsteder og mange å spørre om erfaringer. Og hva går igjen? Jo, at det er både enkelt å bruke, og godt for barna. Og ikke minst godt for lommeboka. Utgifter til bruk av engangsbleier til et barn blir ofte estimert til ca 10-12000 kroner. Med tøybleier er utgiften rundt 3-7000 kroner (avhengig av hvilket system man velger). Hvis vi da tenker tvillinger inn i dette bildet, så vil besparelsene våre være på 10-14000! Sier ikke nei takk til det! Kan få en utrolig fin bilbane for de penga... :-) :-) Eller noe annet fornuftig.

Ble jammen et helt innlegg om bleier. For et år siden så kunne jeg ikke ha drømt om at jeg skulle sitte her og snakke/skrive om bleier. Nå er det plutselig blitt en vesentlig del av hverdagen og noe en bare må kunne håndtere. Ja, ja. Moro er det :-) Takk og pris for rispapir i tøybleien slik at en ikke .... ja, du skjønner hvor jeg vil... For ellers kunne fort dette med tøybleier bli litt vel tøft for en voksen mann....

onsdag 27. februar 2008

Dag 95

I dag var Hedda 2815 gram og Savannah 3510. Begynner altså å få "normal" babystørrelse og da er det flere og flere som kommer med kommentarer som "Å, da er de like store som da barna mine ble født" og "Siden de nå er 3 måneder så skjer vel det og det og det og det snart"... Det virker ikke som om alle er klar over at det er forskjell på kronologisk alder og korrigert alder. For Savannah og Heddas del så er jo deres korrigerte alder nå 7 dager. Selv om slikt som f.eks. vaksinering går etter kronologisk alder så vil de aldri kunne bli sammenlignet med en 3 måneders baby som har blitt født til termin. De fleste skjønner nok dette hvis en tenker seg litt om. Kan forstå at det blir litt å sammenligne de på vekt siden det er det som på folkemunne er målestokken på babyer. Dette er nok noe vi som foreldre bare må innfinne oss med og ikke irritere oss for hver gang barna blir sammenlignet med andre på vekt og alder...

Så en liten status for dagen i dag. Savannah spiser noe helt utrolig. I dag måtte Eldbjørg ta henne bort fra brystet etter 45 minutter uavbrutt spising! La henne på vekta etterpå og det viste seg at hun hadde tatt 115 gram!!! Det var nesten så en kunne se at maten lå nede i halsen, men jammen ville hun ikke ha mer. Utrolig. Tenk hvor flink hun kommer til å bli når det gjelder å spise klubb med dupp! Skal se vi kan ta opp klubb-kampen mot svoger'n :-) Hedda på sin side sov veldig mye i dag og ikke mye nytt å si egentlig. Hun har de samme verdiene som de siste dagene og har det bra.

PS: Enkelte spør om bilder av oss voksne også, og ikke bare av barna. Må nok dessverre skuffe dere der. Legger generelt veldig få bilder av oss ut på åpne nettsider, og i disse tider med mye misbruk av bilder så vil det etterhvert bli begrenset med bilder av barna. Men foreløpig er de for små til å kunne bli misbrukt på noen måte, så da kan vi legge ut bildene. Bilder av oss kan dere nok derimot se langt etter foreløpig.

tirsdag 26. februar 2008

Dag 94

Savannah har blitt et matvrak! Normalt så måler jeg opp 70ml til et måltid, men denne gangen så holdt ikke det. 90ml gikk glatt ned og hun ville ha mer?! Er vel en naturlig utvikling av matinntaket vil øke etterhvert.

Ellers har dette vært den første hele dagen med kun tøybleier og ullbukse istedet for sånne kjøpe-bleier. Helt utrolig at dette skal fungere så godt egentlig. Skjønner ikke hvordan dette fungerer, men forstår at ull har svært spesielle egenskaper. Heldigvis har ikke dette vært så vanskelig som man først kunne trodd. Faktisk er det ganske enkelt! Og ikke minst hvis en tenker på hvor mye man sparer sånn rent økonomisk! Tar gjerne noen ekstra runder med vaskemaskina når det er flere titusener å spare, samt en fin miljøgevinst. Og ikke minst når det er såpass enkelt å bruke. Flere erfaringer fra dette vil nok bli formidlet her etterhvert.

Eldbjørg har vært hos Hedda, og i dag har hun imponert. I løpet av kvelden så har hun ammet 2 x 10ml!! Kjempefornøyd! Samme oksygenbehov som i går og altså noenlunde stabil. Så får vi bare fortsatt ta dag for dag og se. Hun har i alle fall vokst en god del, og det er nå ganske mange body'er og nattdrakter som er for små. Godt tegn!

Satt ellers i dag og jobbet med å gjøre om bloggen til bokform. Er en merkelig følelse å se igjen innleggene fra tiden rundt forløsningen, og ikke minst lese alle kommentarene vi har fått. Det gjør godt å se at folk bryr seg, og minnene strømmet på fra den utfordrende tiden. Takk til alle som har lagt igjen en kommentar i løpet av disse månedene. Hvis du av en eller annen grunn IKKE vil at din kommentar skal bli med i en bokversjon av bloggen, så vær så snill å send meg en mail om dette på hansroar alfakrøll combitel.no.

søndag 24. februar 2008

Dag 92 - 3 måneder!

Kom på sykehuset i dag og da hadde sykepleieren laget kroner i papir til hver av de to små. Og når vi da i tillegg hadde kledd opp begge i kjoler, så lå alt tilrette for noen kanonbilder :-)



Eldbjørg har fått være sammen med de to i hele dag, mens jeg har vært en smule opptatt med årsmøte og søndagsmøte fra morgen til kveld. Men gjengen på sykehuset har hatt det bra. Hedda synes klart det er moro å få besøk av søsteren, og de hadde det helt topp sammen i dag. Hun blir raskt sliten av å ha pause fra CPAP'en sin, og sliter litt med å bli kvitt "utlufta" si (forhøyet PCO2 verdi). Men etter litt tid på CPAP så order mye seg og hun gir tydelig signal på at hun vil ha pause igjen. Sånn går no dagan...

Men i kveld feirer vi 3 utrolige måneder. Vi håper de neste 3 månedene ikke blir så spennende som de første, men kanskje med spennende og interessante med positivt fortegn! I alle fall har vi det helt topp nå alle fire!!

3 måneder!!! :-)

I dag er vi 3 måneder gamle!!! Mamma'n og pappa'n vår er litt travle i dag, så derfor er vi bare innom en tur for å minne folk på at vi nå har blitt så store!

Og PS: Pappa sier at det kommer en mer utfyllende oppdatering i morgen. Han er litt opptatt med årsmøter osv i dag sjø ;-)

Savannah og Hedda!

fredag 22. februar 2008

Dag 90

I dag har det skjedd mye. Så vi får vel bare starte et sted.

Savannah ble jo utskrevet for snart to uker siden, men det har ikke blitt tatt noe utreise-undersøkelse av henne. I dag fikk legen tid til det, og etter litt bøy og tøy i hofter og sjekk av øyne og rygg så ble Savannah "stemplet" som "Godkjent" :-) Veldig greit å få det gjort og bekreftet. I tillegg ble hun også undersøkt av øyenlegen, og heller ikke denne gangen ble det oppdaget noe spesielt. Topp! Så Savannah er nå tipp topp. Vi tok også lengde og vekt av henne, og jammen hadde ikke dama strukket seg til hele 51 cm og hele 3380 gram! Når vi så vet at Hedda i dag var 2680 gram så er forskjellen nå bare 700 gram mellom de!

Hedda skulle egentlig også ha besøk av øyenlegen, men det ble utsatt til en annen dag, for i dag ville legen har fortrinnsrett. Det ble nemlig bestemt at de skulle ta en ultralyd av hjertet hennes. Det er greit å utelukke hjerte som bakgrunn for den lille tilbakegangen hun har hatt nå. For det er helt klart nå: Det er 2 skritt frem og 1 tilbake, og akkurat nå så har vi tatt 1 skritt tilbake. Så får vi håpe at det holder med 1 skritt... Hedda blir nå mye mer sliten når hun ikke har CPAP'en på, og oksygenbehovet hennes er på noenlunde det samme som det var da vi kom hit til Levanger for 1 måned siden. Så i dag var legen klar på at de ville sjekke hjertet for å se at det ikke var noe de hadde oversett. For å være helt sikker så var også Midt-Norges beste kardiolog tilstede, og heller ikke han fant noe ekstra. De sjekket både hjertet, leveren, hovedpulsåra, magesekken m.m. og ingen verdier var forverret fra tidligere undersøkelser. Så dermed kunne vi utelukke hjertet som bakgrunn for tilbakegangen.

Så da er det nok "bare" et lungeproblem. Det blir ikke gitt så mye pauser fra CPAP'en lenger, og sykepleierne skal forsøke å lese signalene hennes i enda større grad. For hun er ganske tydelig i uttrykket sitt når hun blir sliten. Så får vi bare håpe at dette med tiden gjør at hun blir seg selv igjen og at hun nok en gang tar 1 skritt i rett retning.

Kom hjem i kveld og hadde mottatt en pakke vi hadde ventet på - nemlig et bæresjal! Vi fikk litt innføring i bruk av dette mens vi var på sykehuset i Trondheim, og har også i etterkant fått litt mer info. Nok til at vi bestemte oss for å prøve. Det skal jo være veldig godt for barna, og etter noen dager hjemme så ser vi også at det hadde vært praktisk å kunne bære med seg barna. Så etter litt søk så ble det en Moby-wrap på oss. Det skal da faktisk være mulig å bære tvillinger i dette, så vi får se hva fremtiden vil bringe :-) Ser ut til at Savannah trivdes med det i alle fall!

onsdag 20. februar 2008

Dag 88 - termindato!

Ja, da har endelig termindatoen kommet! Ser på Savannah og Hedda nå, og kan ikke fatte og begripe at det skulle vært plass i Eldbjørg's mage for disse to store krabatene helt frem til nå. Nåvel, når sant skal sies, så går jo ikke en tvillingmamma helt til termindato før forløsningen. Keisersnittet er alltid et faktum sånn ca to-tre uke før termin. Vel, det er også en faktaopplysning med modifikasjoner. For ikke aller forløses med keisersnitt heller. Men i vårt tilfelle med eneggede og felles morkake, så var det aldri snakk om noe annet enn keisersnitt.

I dag var dagen da Savannah skulle ta helikopter-sertifikatet, men av en eller annen grunn så er hun mye mer opptatt av smokken... Det gjør et ivrig faderhjerte litt usikkert, men vi antar at interessen vil øke etterhvert som koordinasjonen på de fleste kroppsdeler blir bedre. Så inntil videre så får pappa'n leke seg istedet :-)


Hedda og mamma'n fikk god tid sammen i dag. Hun sluttet med inhalasjoner av Pulmicort, men fortsetter med inhalasjoner av natriumklorid. Pulmicort'n blir i hovedsak brukt hvis det bare er litt igjen for å få barna av O2-brille eller CPAP. Så kanskje blir det en runde til når Hedda nærmer seg slutten av O2-brille-bruken sin.

tirsdag 19. februar 2008

Dag 86 og 87

Blir flere og flere oppdatering for 2 dager i gangen nå. Er ikke hver kveld en rekker å sette av tid til litt blogging, men sånn er det vel bare. Og sånn vil det vel kanskje forbli. Har i alle fall tenkt å fortsette med bloggingen til Hedda kommer hjem. Men vi får se hvor lang tid det tar. Legene tør i alle fall ikke si noe tidspunkt, og vi tør heller ikke å spørre. Tar en dag om gangen.

I går passerte Hedda 2500 gram! En skikkelig grunn til å feire :-) Er vel begrenset hvor mange år man feirer at man går opp i vekt, så vi får gjøre det nå mens muligheten er der! Savannah på sin side bryr seg ikke så veldig om den veiinga, men spiser av hjertens lyst og litt over evne. Blir spennende å se hvordan ståa er neste gang vi kommer over ei vekt.

Men så litt mer oppdatering. Har blitt bare korte glimt de siste gangene, så kanskje vi skal ta en grundig gjennomgang nå? Vel, ikke så veldig grundig akkurat, for det er ikke så mye som skjer i løpet av en dag lenger. Er ikke de store svigningene som frarøver oss nattesøvnen, og heller ikke de store seirene som gjør oss umåtelig stolte. For stolte er vi nok hele tiden :-) Men dagene går i et jevnt tempo.

Hedda har i hovedsak ligget med O2-brille, og kanskje i vel stor grad fikk vi erfare i kveld. For i kveld var hun veldig sliten. Øynene var smale og manglet "Hedda-gløden", og oksygenbehovet økte. Var ikke noe moro. Men da hadde hun ligget hele det forrige døgnet uten CPAP, og det viste seg nok å være i meste laget. Overgangen til O2-brille må tas litt roligere, så det ble bestemt at hun skulle på slappe av litt på CPAP litt oftere enn hun har gjort de siste døgnene. 2 skritt frem og 1 skritt tilbake. Sånn har tilværelsen hennes vært fra starten av, og sånn vil det nok forbli en stund. Ble tatt røntgen av lungene for å se om de hadde forverret seg, men heldigvis så bildet likedan ut som det forrige.

Men etter en god stund på CPAP i kveld så begynte gløden å komme tilbake i øynene og det var en helt annen Hedda som lå der i kuvøsen da vi bestemte oss for å dra hjem i kveld. Var godt å se at hun hadde det bra, og vi vil nok anta at oksygenbehovet også vil redusere seg utover natta.

Ellers er det ganske mye slim å suge fra Hedda. Dessverre har all sugingen irritert slimhinnene (kanskje sammen med det faktum at inhalasjonene med Pulmicort nok har svekket slimhinnene litt) så de har blitt ganske sår. Blir derfor med litt blod når en suger opp slimet. Dette går jo over, men er litt kjedelig allikevel. Får håpe det blir mindre å suge opp etterhvert slik at ting går tilbake til normalen.

Savannah var på besøk i dag, og de to små dullet godt sammen også i dag :-)


Så blir det en ny dag for pappa'n sammen med Savannah i morgen. Gleder oss! Da skal vi lære oss å fly helikopter!! Savannah sliter litt med koordinasjonen for å holde helikopteret i lufta, men hun lærer fort! :-)

søndag 17. februar 2008

Dag 84 og 85

Enkelte ganger sier bilder mer enn ord:



Kan man ha det bedre? Så som de fleste nå da sikkert har forstått så har vi vært sammen på sykehuset alle sammen denne helgen. Det har vært ei fin helg. Savannah er aller mest pratesjuk mellom 04 og 06 om natta, men det er sikkert bare en vanesak. Ellers i døgnet er hun jo ganske så rolig.

Hedda er også ganske så rolig nå. Hun ligger nå mer og mer på O2-brille og trives godt med det. Har en god del slim i luftveiene som må suges opp med jevne mellomrom, men så fort det er gjort så blir hun rolig og sovner fint. Hedda har gått jevnt og fint opp i vekt i det siste, og ligger nå sånn ca 750 gram unna søsteren. Kanskje blir de like store en gang? Tiden vil vise...

fredag 15. februar 2008

Dag 83

Første dag alene sammen med Savannah nærmer seg nå slutten, og det har vært en kjempefin dag! Begrenset mengde med legobygging og bilbanekjøring, men desto mer av soving og ... soving... Savannah har vært veldig rolig hele dagen og det har absolutt ikke vært problematisk. Nå skal det sies at hun ikke spiste så veldig mye på de måltidene vi hadde, men tror heller ikke at hun sultet så veldig. For all del: hun spiste, men ikke så store mengder som hun gjør når hun får amme. Dette vil nok sikkert gå seg til etterhvert, og er egentlig ikke noe stort problem. Blir nok sikkert enda bedre neste gang vi blir alene hjemme.

Hedda og Eldbjørg fikk være sammen hele dagen, og det har visst også vært helt topp. Hedda ligger nå helt klart i hovedsak på O2-brille og har hatt fin fremgang. Moro å se at også hun reagerer på stimuli. Da Eldbjørg kom i morges så sto sykepleieren ved senga og forsøkte å roe ned en litt irritert Hedda. Men så raskt Eldbjørg kom inn på rommet og snakket til henne så ble Hedda plutselig rolig og begynte å kikke seg rundt. Kjente tydeligvis igjen stemmen ja :-) Moro!

Noen lurte på hvor store de to nå har blitt. Er litt vanskelig å sammenligne nå da, siden Savannah er utskrevet og dermed ikke blir veiet og målt hver dag. Men da hun ble skrevet ut så veide hun 3100 gram og var 49 cm lang. Hedda var 44 cm sist (for ca 1 uke siden) og veide 2330 gram samme dag som Savannah ble utskrevet. Så begge to har blitt rene konfirmantene!

torsdag 14. februar 2008

Dag 82

Hedda har ligget lenge på O2-brille i dag. Legen har gitt beskjed om at det skal være svært god grunn for å legge henne på CPAP'en igjen. Selvsagt blir hun sliten etterhvert, og da skal hun få slappe av litt. Men hun skal i hovedsak benytte O2-brille. En ser jo ganske klart når hun har fått nok, men det går flere og flere timer før hun blir sliten nå. Jeg dro inn til sykehuset etter jobben og fikk sitte en stund sammen med Hedda, mens Eldbjørg og Savannah fikk kose seg sammen hjemme. Tror de også har hatt en fin dag :-)

onsdag 13. februar 2008

Dag 81

- Sover hun nå?
- Tror det...
.......
- Nei, der var det en lyd. Skal hun bare ligge der?
- Usikker. Tror det...
......
- Var bare noen smågrynt. Tar henne ikke opp n [HYYYYYYYYLLLLLL]... Ok vi tar henne opp...
[Amming]
[Sovner så godt igjen]

- Sover hun nå? Det ble stille...
--------------------------
Vår første natt med Savannah i hus ble en spesiell natt. Hun tok det hele med knusende ro og våknet bare et par ganger for å få mat. Var nok litt ekstra våken sånn rundt kl 05, men det gikk bra. I alle fall for pappa'n... Mamma'n var nok ekstra vársøvd i natt, og reagerte på hver en lyd. Regner med at vi etterhvert lærer oss hva en faktisk skal reagere på og ikke. For Savannah i sær gir ifra seg så mange lyder hele tiden at det er helt utrolig. Nesten aldri stille. Moro det!

Og for Hedda sin del så går det jammen fremover! Den siste uka har vært utrolig bra for hennes del. Har jo vært veldig irritert på CPAP'en, og egentlig også veldig irritert på O2-brillen. Vil helst være uten noe som helst. Har ganske dårlig selvinnsikt sånne små... Må jo ha litt oksygen. Men i dag har hun ligget på O2-brille i 8 timer i strekk!! Og det uten å ha de store fallene i oksygenmetningen eller voldsomme inndragninger. Har faktisk gått veldig veldig bra! Den lille damen har virkelig bestemt seg for at hun skal ta problematikken med sitt oksygenbehov ved hornene, og de siste dagers fremskritt tyder på at ting går rett vei! Selv om hun i dag da startet på et mye større trykk på sin O2-brille enn Savannah noengang hadde, så er det i alle fall bedre enn å må ha CPAP.

Skulle egentlig ha sjekk av Savannah i dag, men avdelingen var så overfull og legene var så opptatt at vi heller får ta dette en annen dag. Heldigvis bor vi jo såpass nære så det er ikke noe problem. Men i morgen blir nok Savannah hjemme med mamma'n mens jeg er på jobb. Ser selv med skrekkblandet fryd og begeistring frem til fredagen, for da skal Savannah og jeg styre huset alene!! Ingen pupp å ty til hvis gråten blir for sterk, men det skal nok gå så bra så. Spennende blir det i alle fall!

tirsdag 12. februar 2008

Dag 80

Hipp hurra! Da var dagen her og Savannah fikk dra hjem for første gang i sitt liv! Etter lag på lag på lag med klær havnet hun i en bilstol og turen hjem var et faktum!


Var veldig rart å ha en helt ekte baby i huset. Plutselig kom den noen lyder fra stua som vi ikke hadde hørt her før. Til slutt fant vi ut at det måtte komme fra vogna... Blir nok vant til dette etterhvert.

Hørselstest av Savannah i dag var positiv. Ikke noe å anmerke her. Det ble også tatt ultralyd av hjertet for å være helt sikker på at duktus var lukket. Dette ble også gjort i Trondheim, men ble ikke påført journalen. Men dette gikk ganske raskt og ikke noe problem for Savannah. Dessverre var det ganske travelt på avdelingen i dag så dermed må vi tilbake med henne i morgen for å ta utreisesamtale med lege og kontaktsykepleier. Men skal jo uansett innover til Hedda, så dette går bra.

Hedda på sin side er veldig irritert på alt som skal inn i nesen. Det være seg CPAP eller O2-brille. Kun oksygen på trakt som er godtatt. Men hun trenger også i dag litt mindre oksygen, så det er kjempepositivt. Går rett veien dette! Må bare lære seg til å takle O2-brille istedet nå :-)

mandag 11. februar 2008

Dag 78 og 79

I går var den store mamma dagen! For første gang fikk Eldbjørg feire denne spesielle dagen. Riktig nok på sykehuset, men det var fint allikevel. Gleder oss allerede til neste år :-)

Situasjonen for Hedda har bedret seg de siste dagene. Hun trenger nå mindre oksygen (i dag var hun faktisk nede i 35% i noen timer!!) og det ser ut som hun har det mye bedre med seg selv. Skulle skifte sonde og la det til tidspunkt for amming. Og med CPAP'en av (oksygen på trakt istedet) så var det duket for et fint bilde av Hedda slik hun egentlig er :-)


Fikk besøk fra HAB-tjenesten i dag. Dette er et team som følger opp de som er for tidlig fødte. De ble positivt overrasket over hvor "oppegående" de to jentene var. Begge fulgte helt tydelig ansikter og leker, frem og tilbake, med øynene. Blir innkalt til oppfølging med disse spesialistene etterhvert, men ikke før om en del uker for Savannah sin del.

Savannah holder ellers på å pakke snippsekken sin nå. For i morgen reiser hun hjem! Hun er nå i såpass god form at det ikke er noen grunn til å holde henne på sykehuset lenger. Så etter jobb i morgen blir hun hentet hjem. Skal bli en helt utrolig rar følelse, men vi gleder oss veldig. Selvsagt blir det med en viss skremmende uro at vi forlater Hedda på sykehuset, men vi forlater henne jo ikke i den forstand. Vi kommer til å veksle på å være hjemme og på sykehuset, og siden jeg da får fortsette videre i 50% jobb så blir det ikke så mye frem og tilbake for Savannah. Skal bli spennende å se hvordan dette vil fungere :-)

lørdag 9. februar 2008

Dag 77

Dette har vært en fin dag! På så mange måter. Kanskje aller mest fordi det nå ser ut til å gå rett vei igjen for Hedda. Det er nå 3 dager siden hun startet med Diural, vanndrivende medisin, og det ser jammen ut til å ha virket. For i dag har hun i hovedsak ligget på 38% oksygen og det er en klar bedring. Men enda bedre enn det: Hun er ikke så amper lenger. Tidligere kunne hun ikke ligge våken så lenge før hun skrek, noe vi tolket til å være irritasjon på CPAP'en. Det var nok det også, men nå er hun mye roligere, og kan ligge våken en god stund og bare se seg rundt. Dette har klart blitt bedre de siste dagene, så vi får relatere det til god respondering på medisinen. Moro!

Savannah begynner å bli skikkelig stor og trenger nå ikke noen form for overvåkning. Blir tatt et par kontrollmålinger i løpet av dagen, men hun ligger ikke permanent med det lenger. Og det siste døgnet har hun tatt all mat via amming og flaske, så dermed har hun heller ikke hatt sonde i dag.

Da begge to var på sitt mest våkne i dag la vi de sammen og jammen tok det ikke mange sekundene før de hadde festet øynene på hverandre. Fokuserer helt klart på ansikter, så det var jo ikke så overraskende at de så på hverandre, men moro lell!! Hendene søkte også mot den andre, så vi tre voksne som sto rundt og så på hadde et fint øyeblikk!


I natt skal vi overnatte på sykehuset, og får ha Savannah med oss på rommet! Det er helt utrolig rart å sitte her og skrive mens hun ligger ved siden med vidåpne øyne. Lurer på om vi får til å sove noe i det hele tatt i natt. Så rart å ha en liten baby på samme rom :-)

fredag 8. februar 2008

Dag 75 og 76


For den som lurer så er dette et bildet av Hedda. En liten pause fra CPAP i dag også. Topp! Trenger ikke fullt så mye oksygen nå som for et par dager siden, og det er jo veldig positivt. Ikke akkurat en stor endring (fra 48% til 42%), men i alle fall en endring i rett retning!

Ellers fikk begge jentene besøk av øyenlegen i dag. De blir jo fulgt opp ganske tett siden de var såpass små da de ble født. Men heldigvis ser alt bra ut så langt. Blodårene bak i øynene utvikler seg som de skal, så nå er det 14 dager til neste sjekk.

Hedda strever fortsatt litt med magen, så fysioterapeuten kom også en tur i dag for å gi henne litt magemassasje. Tydelig at hun synes dette er godt, og hun har også klart blitt roligere de siste dagene. Er nok en del luft i magen som gir mageknip.

Savannah fikk bade i sin TummyTub igjen, og også denne gangen gjorde vi som vår mentor i Trondheim sa: "Oppi me' fotan fø'st!" :-) Og Savannah setter pris på et bad. Helt til hun forlater vannet. Da føles det jo plutselig ganske kaldt og hun setter i et hyl av en annen verden. Men roer seg raskt da når hun får noen håndklær rundt seg.

En fin dag går nå over til natt og vi ser frem til en fin helg sammen med våre to små. God helg til alle lesere av denne bloggen!

onsdag 6. februar 2008

Dag 73 og 74

Savannah klarer seg fortsatt kjempebra uten noe ekstra oksygen og i dag ble det snakket om å ta av den siste overvåkingen også. Hun har ikke hatt noen fall i oksygenmetning den siste tiden og det er egentlig ingenting som tilsier at hun trenger slik overvåkning nå. Kanskje blir det gjort en endring i morgen på dette.

Hedda fikk i går RS-vaksinen. En infeksjon for henne vil kunne få kritiske følger, så derfor tar vi nå de forhåndsregler man kan ta. Dette er en vaksine som da må gjentas 1 gang pr måned fremover. RS er for små barn noe tilsvarende som forkjølelse for oss voksne, men forskjellen er at små barn kan bli styggdårlig av dette. Så da får vi håpe at Hedda slipper å bli smittet nå.

Og ikke minst: Savannah har passert 3 kg!! Måtte da få på seg sin første kjole! :-)

mandag 4. februar 2008

Dag 72

Hedda har i dag ligget med 43% oksygen og det er litt mindre enn i går. Om dette da har sammenheng med at de to jentene har fått dele kuvøse nå, ja si det vet ingen. Men fortsetter dette reduserte oksygenbehovet så synes jeg det er mye som tyder på at disse to damene har behov for nær kontakt med hverandre.

Hedda er veldig irritert på sin CPAP og blir SÅÅÅ lykkelig når hun får ta den av. Trenger da mye oksygen på trakt, men den ble tatt bort et par sekunder for fotografen. Skummelt lik Savannah ja...


Men i dag var det Savannah som sto for den store, store overraskelsen. Ikke nok med at hun nå har ligget uten ekstra oksygen siden tidlig i går. I dag har hun ammet så å si hele tiden. Altså ikke konstant amming, men hun tok 60ml, 65ml, 70ml, 35ml, 50ml osv. Så da vi dro hjem i kveld så hadde hun enda ikke fått noe mat via sonde. All mat via amming!! Helt utrolig. Dette har gått så fort fremover at vi knapt kan tro det. Skulle skifte sonde uansett i dag, så derfor fikk hun ligge en stund utover. Utrolig rart å se henne, helt trådløs! Rart å kunne ta henne opp og gå rundt omkring uten å ta hensyn til noen ledninger. Og faktisk passet også den broderte nattdrakten! Så dama har jammen vokst!


Ja, dette har vært en fin dag. Nå begynner vi for alvor å tenke på hvordan vi skal gå frem når Savannah er friskmeldt, mens Hedda fortsatt er innlagt. Blir en praktisk og psykisk utfordring, men er nok fullt løsbar på en eller annen måte...

søndag 3. februar 2008

Dag 71

En liten nøtt her. Må jo bruke hjernet litt selv om det er helg :-) Hva sier dette bildet deg?


og hvis du i tillegg ser dette bildet (i sammenheng) - hva ser du da?



Svar: Savannah uten O2-brille og med en oksygenmetning på 100%!!! Vel, så kan jeg forstå at dette nok ikke var noen enkel nøtt for den som ikke har jobb innen helsevesenet... Uansett. Det første bildet viser oksygenmetningen til Savannah, og når den er på 100% så kan den ikke bli bedre. Altså helt topp!! Og det når hun ligger uten O2-brille! Helt utrolig. For i dag tok vi av henne brillen kl 1130 og da vi dro derfra kl 1830 så var den fremdeles av. Dvs min. 7 timer hvor hun pustet den "rene" norske sykehuslufta, uten ekstra tilsatt oksygen. Tenkte vel aldri at dette skulle gå så bra da vi begynte å forsøke med slike pauser i går. Nå er hun faktisk så bra at det vel skal mye til for at hun havner tilbake på O2-brille. Trenger hun mer oksygen nå så får hun det via en trakt. Men på forunderlig vis så klarte hun seg kjempebra både igjennom mating, amming og stell uten ekstra hjelp. "A small step for mankind, a huge step for Savannah" sa vel Niel Armstrong for noen år siden... Og se hvor hun koser seg ute på mamma's fang UTEN ekstra oksygen!!


Hedda er fortsatt litt på stedet hvil. Vet liksom ikke helt enda hvor veien går videre, men har tro på at den nå snart i alle fall vil skyte fart i rett retning. Har fortsatt et ganske høyt oksygenbehov, men legene vil se utviklingen litt an nå i et par dager til før det evt. settes inn flere tiltak. Kan jo bare være at hun har blitt større og at ting går litt opp og ned her i livet. Men i alle fall ville vi i kveld prøve å legge de to sammen igjen. Husker jo hvor godt det var for de to å ligge sammen i Trondheim, så derfor la vi de i samme seng. Skal bli spennende å se hvordan oksygenbehovet til Hedda nå blir om et par dager. Ja, vi vet at det kan være tilfeldig at behovet ble redusert sist gang, men man vet jo aldri. Så det er verdt et forsøk. Så også denne gangen ut som at de trives sammen.


Går nå en veldig spennende tid i møte, for hvis Savannah fortsatt klarer seg uten O2-brille så er det ikke lenge til hun blir helt trådløs og vi kan ta henne med oss på rommet! Blir en VELDIG merkelig og underlig dag :-)

lørdag 2. februar 2008

Dag 70

En merkedag! I dag lå Savannah uten O2-brille i 3,5 time!! Vi skulle uansett skifte brille på henne og da ble hun liggende uten en stund. Og det gikk utrolig bra. Selvsagt så falt hun litt i oksygenmetning, men ikke mer enn at vi kunne la henne ligge og slappe av. Var spesielt å se henne uten oksygenhjelp. Vet at hun trenger det en stund til ja, men det var uansett godt å få et lite friminutt.


Snakket ellers med legen ang. Heddas status i dag - både om røntgenbildene, blodprøvene og oksygenbehovet. Røntgenbildet ser i alle fall ikke verre ut enn de som ble tatt i Trondheim tidligere, og blodprøvene var fine. Ingen infeksjon nå heldigvis. Når det gjelder oksygenbehovet så er det ikke noe entydig svar på det. Er klar over at heller ikke legene kan gi noe konkret svar på hvor lang tid dette vil ta, men det eneste de kan si med stor sikkerhet er at det kommer til å ta en god stund før Hedda kan ligge uten oksygenhjelp. Vi får bare ta tida til hjelp og belage oss på et langvarig opphold på sykehuset. At behovet for oksygen kan variere er ikke unormalt når man har litt redusert lungekapasitet som Hedda har.

God helg til alle våre lesere!

fredag 1. februar 2008

Dag 68 og 69

Hedda har vekket gamle minner hos oss i det siste. Hennes behov for oksygen har nemlig økt. Ikke en drastisk økning, og mest sannsynlig er dette bare vanlige variasjoner for noen med hennes bakgrunn. Men når en ser at hun får økende behov så går tankene raskt tilbake til "gamle" syke Hedda. Var derfor beroligende at det ble tatt en røntgen av henne i dag. Den viste ikke noe urovekkende sa legen, men skulle sammenligne den med de siste bildene som ble tatt før vi ble overflyttet til Levanger. Greit å vite hvordan lungene hennes har utviklet seg. På tross av litt økende behov så er ikke skuldrene våre så høyt hevet. Hun viser nemlig andre tegn som tyder på at hun har det gått. Tåler CPAP pausene sine bedre nå enn tidligere. Og hun vokser! Har nesten lagt på seg for mye den siste uken, så nå er tilskuddet i melken hennes fjernet også. Har jo blitt stor jente! Sårene i baken hennes er også nesten borte. Så nå er det kampen mot CPAP'en som har startet. Vel... Sånn egentlig så har vel den kampen startet for lenge siden. Vet at hun blir liggende en god stund på CPAP, men det er jo lov å håpe at denne overgangen kommer tidligere enn vi har antatt.

Savannah på sin side har vel i hovedsak sovet seg igjennom disse to dagene. Jammen godt sovehjerte på den dama! Fatter ikke hvor hun har det fra... Sånn innimellom våkner hun litt og ammer. Mat og søvn er visst livet! En bekymringsløs tilværelse.

Når det gjelder oss voksne så går det også bra. Har kommet oss litt inn i rutinene og vanene her på sykehuset nå. Eldbjørg er her hele dagene, men foreløpig samler hun overskudd ved å sove hjemme. Jeg er fortsatt i 50% jobb og vil være det litt utover. Greit og godt å få være sammen med de to små så mye som mulig.

I går ble naboen vår på kuvøsen, et annet foreldrepar og deres sønn, oveflyttet til et annet sykehus nærmere sitt hjemsted. Føltes litt rart siden vi har fått blitt litt kjent med de, både fra før og nå under dette oppholdet, og siden vi deler mange grunnleggende synspunkter. Har vært et lyspunkt i hverdagen å treffe de om dagene, så dermed var det rart å komme inn på rommet i dag og se at de ikke var der. Men vi ønsker de alt godt på sitt nye sykehus. Takk for tiden sammen på kuvøsen her Cathrine, Reidar og David! Og Lykke Til Videre!!!

baby growth
babies