CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

onsdag 28. januar 2009

En epoke er over

Ja i dag var det nesten så vi flagget på halv stang. Ikke sånn offentlig, men i alle fall i hodene våre. For i dag fikk Hedda det siste som var igjen av morsmelka fra fryseren. Hedda har jo ikke ammet siden påska i fjor, men for at hun også skulle de viktige stoffene som morsmelka inneholder så har brystpumpa vært i aktivt bruk mange ganger om dagen. Fryseren har blitt fylt med melk, men når pumpinga nå er over og siste boks med melk er tatt ut av fryseren så føles det nesten litt vemodig også. Skal uansett være stolt over at Hedda har kunnet denne viktige næringen så lenge (i de siste månedene vekselvis med annen sondemat). Så bra jobba mamman!!

Vel, det har vært en god stund siden siste innlegget her på bloggen nå. Tror vel aldri det har vært så lenge dødtid. Men for all del. Det er ikke dermed sagt dødtid i heimen!! Jentene er mer aktive for hver dag, så her er det ikke å hvile på laurbærene! Selv om det nå er lenge siden vi snakket om "Savannah og Hedda ser på hverandre igjennom et vindu"-leken, så er den fortsatt like aktuell :-) Men nå reiser Hedda seg opp selv også så da fikser de dette helt selv.


Skuffer og skap er veldig interessant, og Savannah benytter enhver anledning til å sjekke hva vi har rotet sammen rundt om i skuffene. Har nå funnet ut hvordan hun skal opp skapdørene uten at de klapper igjen, så nå er vel ethvert skap en potensiell lekekamerat... Og hun har funnet ut at det egentlig er fryktelig mye som ikke er lov... Merkelig.......... Finner henne stadig i denne situasjonen, med ett eller annet i hendene som noen sekunder tidligere lå i en skuff...


Uka har ellers vært ganske grei. Litt hektisk for Hedda kanskje hvis en tenker på at hun på mandag var hos kiropraktor, tirsdag med fysioterapeaut, onsdag på ØNH-undersøkelse og deretter spisemøte med logoped, fredag hos ernæringsfysiolog og besøk i huset i helga. Men døgnet har mange timer, så ser en slik på det så kan en rekke mange flere møter/undersøkelser. Er nok bare det at Heddas "kjernetid" fortsatt er mellom 1130 og 1230, så da presser vi så mye som mulig inn i det tidsrommet.

Om det ellers har skjedd noe nytt? Tja. Hedda krabber avgårde i turbofart og reiser seg opp overalt hvor det er mulig (eller ikke mulig...). Begynner å bli litt mer stødig også, så fremgangen rent motorisk skal en ikke si noe på. Savannah synes det er kjedelig å stå i ro, så hun beveger seg rundt omkring langs alle mulige kanter, og eksperimenterer for å finne ut hvor lang avstand det kan være mellom to stoler hvis hun ønsker å gå fra den ene til den andre. Lange hender på den jenta ja!

Babytida er over, jentene har blitt litt over 14 måneder nå, og under 1 måned igjen til de "egentlig" skulle fylt 1 år (les: termindato). Dette har vi nå tatt på alvor og diverse utstyr knyttet til babytiden legges ut for salg på finn.no. Bl.a. bag'ene til tvillingvogna som jo nå er altfor små til at de kan ligge oppi. De liker forresten sportsvogna mye bedre og synes nok det er stas å kunne se seg litt om når vi drar rundt omkring.

Satser på at det ikke skal bli så lenge til neste innlegg her, men ser også at dagene fylles opp med mye som skal gjøres. Er derfor ikke første pri lenger å innom bloggen. Men noen drypp i ny og ne blir det da :-)

mandag 19. januar 2009

Tripp trapp

I dag var jentene en liten tur til kiropraktoren igjen. Vi ønsket å få en gjennomgang av ryggene og siden vi selv går der jevnlig så var det ganske naturlig. Også veldig greit å sjekke Hedda siden det ofte kan være litt skjevhet etter slike Duktus-operasjoner som hun var igjennom. Da måtte de jo utvide ribbeina, og det kan henge i litt. Men heldigvis så alt veldig bra ut. Noen få korreksjoner så er vi nok godt i havn her. Utrolig godt å få en bekreftelse på at ting ser bra ut.

Senere på dagen så fikk vi plutselig se dette!


Hvordan Savannah har kommet seg opp på første trinn i trappa, se det vites ikke siden det er første gang dette har skjedd. Moro at hun hele tiden tøyer grensene sine, selv om det til tider vil kreve mer av oss som foreldre... Men skal vi virkelig se på noen som har store fremskritt så må vi se på Hedda. Skal si hun har utviklet seg! Krabber nå raskere enn Savannah åler, og forsøker å reise seg opp overalt. Har en utrolig styrke i armene, og i dag dro hun seg opp på føttene etter én hånd!

Men de to små er også opptatt av mer enn bare skuffer, planter, trapper og duker. I kveld samlet de seg for å se Barne-TV. Donald Duck og Mickeys klubbhus ble en slager :-)


Ble litt vel nært TV'en dette så en måtte flytte de, men interessen for lyd og bilde er så helt klart til stede!

Godt nytt er det også at Savannah nå sover litt bedre om nettene igjen. Etter mange tøffe kvelder/netter så har vi nå hatt et par netter med søvn på oss alle tre, og det er utrolig godt! Søvn er undervurdert inntil man får barn selv!!

fredag 16. januar 2009

Se, hun har reist seg selv!!

Ja, det var reaksjonen da jeg plutselig oppdaget at begge jentene sto oppreist ved siden av en stol i dag. Savannah reiser seg jo opp absolutt overalt nå, men Hedda har jo hatt ganske kort tid i krabbende posisjon så vi hadde ikke forventet dette enda. Men i det siste så har hun reist seg opp på knærne så at det var noe som lå i luften, ja det forstod vi. Det var allikevel litt uvirkelig å se at hun faktisk klarte å reise seg helt opp helt alene! Fantastisk!

Savannah er på bedringens vei ja. Fortsatt pencilin et par dager, men snart ferdig med den også. Søvn er ellers et litt udefinert begrep for Savannah. Noen ganger betyr det lange rolige minutter/timer for foreldrene, mens det andre ganger betyr korte rolige minutter... Men for et par dager siden så sov hun så godt etter formiddagsduppen at vi bare måtte ta et bilde. For her så har hun altså snudd seg og ligger med hodet ned i fotenden av senga. Oppå dyna og oppå kose-sauen sin. Uten sokker og helt i sin egen verden... Litt søtt :-)


Leken "Savannah og Hedda ser på hverandre igjennom et vindu" er fortsatt en stor slager her. Savannah reiser seg opp og roper på Hedda. Da er det bare å sette henne på den andre siden, og dermed er showet igang. Merkelige greier, men de synes at det er hysterisk moro selv.


Hedda har ellers lagt inn ekstragiret når hun krabber nå. Det er nesten så vi vil si at hun krabber raskere enn Savannah. Hedda kommer som et lite olja lyn bortover gulvet når vi roper på henne, og det er jo moro.


Må bare ta med et bilde av Savannah i sin favorittpositur om dagen. Svært ofte finner vi henne sittende sånn. Stabil og fin så hun har full kontroll og god oversikt. Har blitt riktig så stram i ryggen og ser raskt hvor hun skal sette inn støtet for å komme søsteren i forkjøpet når det gjelder å raske til seg leker... For begge skal selvsagt alltid ha den eksakt samme leken...


Vinden blåser sterkt rundt huset nå, og vi er glade for at vi får være inne. Satser på ei god natts søvn nå, både for store og små, og ønsker alle lesere ei god helg!

lørdag 10. januar 2009

Feber...

Så er feberen kommet igjen. Ikke til Hedda, men på besøk til Savannah. Hun har hanglet nå og vært 'kroppsklein' med feber i et par dager så ikveld dro vi på sykehuset for å sjekke. En ikke altfor pigg Savannah i fanget på mamman i et forsøk på å få i henne litt mat før vi dro.


Sist hun ble syk så var det jo få signaler på forhånd som indikerte ørebetennelse, så derfor ville vi få sjekket henne nå. Feber på 40 er jo ikke unormalt for småtasser, men allikevel ikke trivelig når det er litt Paracet ombord også. CRP viste litt forhøyede verdier og ørene var litt røde. Ikke så mye hver for seg, men tilsammen nok til at legen satte henne på medisin. Så får vi håpe at hun får sove litt i natt. De siste nettene har det blitt litt så som så med søvn, både på henne og på mamman. Jeg for min del har sittet nattevakt siden nattvakta ble sykmeldt på fredag.

Og Hedda? Jo, hun holder på å lære bort krabbeteknikker til Savannah når Savannah er såpass i form at hun vil leke. For Hedda krabber mer og mer nå, og jammen har ikke Savannah begynt å lære teknikken også. Går ikke like fort som å åle enda, men det kommer nok etterhvert.

torsdag 8. januar 2009

Knappedrama

Nattvaktene våre har fått endret arbeidstid, og de avslutter nå kl 0700 om morgenen. Dvs at vi må opp i god tid før dette for evt å brøyte eller strø veien. Og i natt blåste det vilt rundt omkring huset, så derfor sto jeg opp for å gå ut å brøyte veien. Det trengtes kan man si! Men tilslutt var veien sånn noenlunde ok slik at nattvakten kunne komme seg opp og hjem. Gikk inn og ristet av meg snøen, og ble møtt av ei nattvakt som bekymret kunne meddele at knappen til Hedda hadde falt ut!! Skal si man våkner raskt om morgenen! Knappen, eller stomiporten som det så fint heter, sitter altså i en passe trang kanal inn til magesekken. Hvis det ikke ligger noe i denne kanalen så vil kroppen streve etter å tette igjen "hullet", så det er derfor ytterst viktig at man få inn igjen en ny knapp, eller i verste fall noe annet slik at hullet ikke tetter seg igjen. Dette skjer svært raskt på barna, og mye kan være gjort på alt fra en halvtime til et par timer.

Meldingen om at knappen var ute var egentlig litt urealistisk, for tidligere skulle vi skifte knapp selv engang, men da uten at vi klarte å få den ut. Nå er nok ikke Hedda like forsiktig når hun river i den selv, så hvis puten på innsiden av magesekken hadde sprukket så ville hun ganske greit klare å dra den ut. Noe hun da i morges hadde gjort. Noen hektiskt minutter og varme hoder senere så var vi begge foreldrene oppe av loppekasse, klartgjort nye knapp og jobbet intensivt med å få den inn. Men det gikk ikke! Uansett hvor mye vi forsøkte. Nå skal det også sies at vi ikke har skiftet knapp selv enda, så dermed var vi litt usikre på hvor mye man skal ta i. Føles litt rart å legge stort press på noe som skal inn igjennom magen til minstejenta, men tilslutt måtte vi bare konstatere at vi klarte det ikke. Fikk dog inn en tynnere målestav som i alle fall kunne holde "hullet" åpent til vi kom på sykehuset. Så var det i all hast å få pakket Hedda noenlunde nedi litt klær, få båret henne ut i bilen og direkte inn til sykehuset. Heldigvis kunne nattevakten være med så Eldbjørg og henne tok med seg Hedda innover. Så skulle jeg forsøke å rive Savannah ut av søvnen og komme etter så raskt det lot seg gjøre. Noen stressede minutter som nok føltes mye lengre enn de egentlig var, så var vi alle kommet inn til sykehuset. Det må legges til at det i dag ikke var verdens beste forhold for å komme seg hurtig avgårde noensteder, for snø og vind er ingen ypperlig kombinasjon... Men på sykehuset så møtte vi heldigvis "knapp-guruen" som etter kort tid fikk satt i ny knapp. Puh. "Katastrofen" avverget... Følte skuldrene sank mange meter da jeg (som kom litt etterpå med Savannah) kom hesblesende inn på undersøkelsesrommet.

Hva var årsaken til at vi selv ikke fikk satt inn ny knapp? Heddas magemuskler er ganske sterke, så hun strammet de så mye at vi ikke kom forbi. Fikk knappen bare en 3-4mm inn før det ble stopp. Men ved å være oppmerksom på Hedda pusting så fikk vi satt den inn mens magemusklene var på det slappeste, og da gikk det greit. Og hva var årsaken til at den falt ut? Ballongen på innsiden av magesekken hadde bare gått i stykker, og dermed var det ingenting som holdt den fast når Hedda dro i den. Nå er det bare sterilt vann i denne ballongen så ingen skade skjedd. Og hovedpersonen selv gjorde seg ikke så mye ut av dette. Det var nok verre for oss foreldre...

Tilslutt kom vi oss altså hjem igjen. Skal si det var to trøtte jenter som nok merket at denne dagen startet litt annerledes enn andre vanlige dager...


Selv om noen dager kan inneholde overraskelsesmomenter som denne dagen har hatt, så er nok hverdagen betraktelig roligere. I alle fall mer kontrollert. Var på veiing og samtale med ernæringsfysiolog i dag, og både Savannah og Hedda hadde gått greit opp i vekt. Ikke så veldig mye synes vi da, men Hedda vokser greit når en ser på samspillet mellom lengdeøkning og vektøkning. Ca 65g pr uke er sånn midt på treet når det gjelder hennes alder. Men hun tar da ikke innpå forspranget til Savannah og andre barn på den alderen, så vi skal øke litt på "kruttet" i maten for å se om det har noen effekt. Hedda er nå snart 6500g mens Savannah er litt over 8300g.

Hedda har fått seg nytt inhalasjonsapparat! Det gamle hadde ikke like mye futt i kompressoren så hver inhalasjon tok ganske lang tid. Men denne nye, Porta-Neb, har mye mer krefter, så nå over halveres tiden vi bruker pr forstøving. Supert! Og denne har maske, så vi slipper å holde den inntil manuelt. Virker som om Hedda er fornøyd også!


I tillegg har Hedda vurdert nattvaktenes slit og strev dithen at hun bestemte seg for å slå til på januarsalget og kjøpe en mikrobølgeovn til de! Hun syntes selv at det var svært moro å stå og slå på den, og forsto ikke hvorfor at vi tok bort den nye fine leken hun hadde fått...


Savannah har på sin side blitt flink til å hjelpe til. Med f.eks. å rydde ut av oppvaskmaskina. Tidlig krøkes den som god ... oppvasker skal bli... Har ikke helt orden på det med stabling av koppene enda, men det kommer, det kommer!


Hun har også lært seg å klappe, og det går ikke et måltid uten at hun sitter der og klapper med hendene. Veldig stolt over seg selv også, og lyser opp når vi også begynner å klappe :-)



Tannstatus: Savannahs øvre fremtenner begynner nå å bli fryktinngytene store, og skarpe, og biter alt som kommer i sin vei. Med 6 tenner og tønnevis av pågangsmot så er hun ikke redd for å bruke de på alt og alle... Hedda har nylig fått sin 5 tann, men ligner stadig vekk mest på Dracula når hun smiler og ler. Og for den som lurer så er den 5. tanna altså en fortann i det øvre registeret.

mandag 5. januar 2009

Bading

For de av våre lesere som lurer på om vi fremdeles bruker TummyTub så kan vi her bekrefte det. Begge de to små liker godt å bade, og i går fikk de hver sin badeand også av et vennepar som kom på besøk. Og den måtte jo selvsagt være med i vannet! Vel, nå skal det sies at selv om de liker å bade i TummyTub'en så setter de også svært stor pris på å sprute vann i alle retninger... Helst skal det være mer vann på badegulvet etterpå enn oppi Tub'en. Her er Hedda i full sving med nettopp denne forflytningen av vannet.


Hedda er ellers en svært så fornøyd dame når hun får bade. Da sitter smilet svært løst :-)


Savannah på sin side er ofte mer avbalansert. Vel, i alle fall noen ganger. For noen ganger så kan det virke som hun bare ligger og dupper i vannet, og tar "livet som det faller seg". Og sammen med en badeand så ser det så absolutt ikke verst ut. PS: Ja, det er føttene som stikker opp rett foran anda. DON'T TRY THIS AT HOME!! Vil ikke være ansvarlige for rygg og hofteproblemer til folk, da dette er ekstremsport...


Må vel også bare for ordens skyld legge til at vi ikke holder på med noe som helst forsøk på å drukne de her. Måten vi holder hendene våre på er kun for å forsikre oss om at munn og nese er over vann, og er ikke noen form for stramme hender rundt halsen. Så pusten er helt og holdent sikret! :-) Vet jo aldri hva folk kan komme til å tro når en ser slike bilder...

Må også fortelle at Savannah har vært ute på sin første aketur! Det ble ikke de verste bakkene og heller ikke full dag, men en liten tur ut ble det. Nytt akebrett må jo prøves ut! Tror hun likte det, selv om akkurat dette bildet gir inntrykk av bunnløs skrekk for det ukjente...


Så må vi også til slutt ta med et bilde av Savannahs nye lek. For på nyttårsaften så hadde de besøk av Martha (2 år) som stilte opp Savannah på den ene siden av en glassdør og seg selv på den andre siden av den samme døra. Så tittet de på hverandre og lo. Masse. Lenge. Ofte. Så måtte Martha dra hjem. Men Savannah glemte ikke denne leken, så nå krabber hun bort dit, reiser seg opp og klapper på vinduene og ler. Bare så dumt at venninnen hennes ikke er på den andre siden... Så noen ganger reiser vi opp Hedda der istedet, og da er alt bare fryd og gammen! Er uansett veldig blid når hun titter over kanten og igjennom vinduet!


Utrolig hvor mange små fingermerker det er plass til på et så lite vindu...

Må også ta med en liten statusoppdatering til: Hedda jobber nå svært med å samle føttene litt mer under seg og krabbe istedet for bare å åle seg fremover. Savannah hopper glatt over det siden det nå går så raskt fremover allikevel. Men Hedda ser ut til å forsøke seg på dette, og for et par dager siden så krabbet hun på knær og hender et par meter fremover!! Kjempestolte foreldre som sto rundt da! Fremskritt er alltid moro!

torsdag 1. januar 2009

2009 er her!!

Hurra! Vi skriver nå 2009 og ikke 2008 lenger! 365 dager med nye muligheter til å gjøre noe som vi ikke har gjort i det siste året. Eller gjøre mer av det en var fornøyd med. Eller... Uansett hvilke forutsetninger som en går inn i det nye året med, så er det en ting som er sikkert: Vi kjenner ikke morgendagen og får faktisk bare ta en dag om gangen! Heldigvis! Men det hindrer jo en ikke i å legge planer og å glede seg over alt som ligger foran!!

Nyttårsfeiringen er overstått, og livet vil snart begynne å vende tilbake til det normale for folk flest. Enda noen dager før de fleste skal på jobb, men dog. Det er vel tid for å dele noen bilder fra vår jule- og nyttårsfeiring da! Julekvelden feiret vi her hjemme, totalt 9 personer. En trivelig kveld hvor flere også ble over til dagen etterpå. Deretter var det noen besøksrunder til besteforeldre, og jentene så ut til å trives godt i andre omgivelser også.


Savannah oppdaget til sin store lettelse at også andre har aviskurver på gulvet! Og som den bevisste damen hun er så føler hun det som sin plikt å rydde utover hele innholdet, og sortere det i 40 ulike hauger...


Nyttårsaften ble feiret sammen med gode venner. Dessverre ble det litt frafall pga sykdom, men vi som fikk feire sammen hadde det topp! Totalt 10 stk i år, og alle ble også over til i dag! Veldig moro! Spesielt moro var det nok at jentene fikk besøk av Martha og Elias. Hedda ser i alle fall overbegeistret ut her for besøket! Kanskje en smule overtrøtt også...


Men når en har besøk så er det jo ikke moro hvis foreldrene ser absolutt ALT som skjer, og her ser det ut til at Elias og Hedda har en liten hemmelighet. Har mistanker om at det har noe med juletreet og pynten der å gjøre... "Ikke se!"...


Jul og Nyttår har altså blitt behørig feiret sammen med familie og venner. Takk til alle dere som har vært sammen med oss og gitt oss noen uforglemmelige øyeblikk. Disse dagenen hadde ikke blitt de samme foruten dere! Vi ser nå med glede og spenning på det nye året som ligger foran oss. Et innholdsrikt kapittel med 2008 er nå historie. Men bloggen her vil nok fortsette en god stund enda. Er jo så fine fotoobjekter :-) Alle gode ønsker for 2009 til alle våre lesere!

baby growth
babies