CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag 13. desember 2007

Kveldsoppdatering

Tror jeg må slutte å skrive blogg så tidlig på ettermiddagen. Blir jo nesten alltid en kveldsoppdatering... Men oppdateringen i kveld er i alle fall positiv, så da er det vel greit.

Som nevnt i tidligere innlegg i dag så ble Hedda lagt over fra høyfrekvent-respirator til standard respirator kl 09 i dag. Overgangen gikk greit, men det var en god del lekkasje på respiratoren og derfor bestemte legene seg for å legge ned en ny og litt større tube. Så langt samme info som i innlegg tidligere i dag. Da vi kom tilbake etter at den nye tuben var på plass så var vi jo spent på status. Og ja, lekkasjen var betraktelig mindre (fra 70% før til ca 0-30% etterpå). Allikevel vurderte legene et annet grep for å fremme lungefunksjonen, og det vil jeg si litt mer om her.

Rett etter fødselen så fikk begge jentene Curosurf sprøytet rett ned på lungene. Dette er et stoff som fremmer lungenes funksjon og modner de. Er helt avgjørende for de fleste nyfødte og kan vel på mange måter sies å være årsaken til at det i dag er mulig å redde så altfor-tidlig-fødte-barn. Et middel som egentlig kommer fra griselunger. Merkelige greier, men jammen et stoff som funker. Begge jentene fikk to doser av dette rett etter fødselen, og det er standard prosedyre på avdelingen her (og nok i de fleste sykehus rundt om). Dette stoffet gjør de små blærene inni lungene mer elastiske og bidrar til at lungene holder seg mer oppspente og funksjonelle. Det var i alle fall en kjapp og svært forenklet gjennomgang av et medisinsk vidunder. Men så i dag bestemte legene seg for å gi Hedda en dose Curosurf til. Dette er ikke standard prosedyre, men mer eksperimentell behandling med liten bieffekt. De hadde også tidligere noen ganger gjort dette. Noen ganger med god virkning og noen ganger uten virkning. Men sjansene for at Hedda sine lunger skulle ha godt av denne behandlingen var så absolutt tilstedet så derfor ville de forsøke. Koster jo rundt 10 tusen for en slik liten dose, men det var det så absolutt verdt hvis resultatet var at Hedda klarte å puste bedre. Så dermed satte de middelet...

Etter et kvarter kom jeg inn på rommet igjen og så da at de aller fleste verdier som tidligere lå skyhøyt nå var betraktelig redusert. Trodde nesten ikke at det gikk an, og ble bare stående å stirre. Oksygenbehovet var nå nede i 33% og PCO2 verdien (mål på hvor godt barnet klarer å kvitte seg med "utlufta", CO2) var nede i 7,8! Det så altså ut til at denne behandlingen hadde hjulpet umiddelbart. Både lege, sykepleier og vi var kjempefornøyde. Men for all del. Det er vesentlig å holde føttene på bakken nå. Det kan være flere faktorer som gjør at utviklingen går så til de grader i rett retning. Det er også farlig å spå noe resultat så raskt etter at behandlingen ble gitt. Blir derfor ekstremt spennende å se i morgen og på lørdag. Da kan vi se mer tendens og kanskje konkludere med at det som ble gjort i dag hadde en klar effekt. Det var i alle fall betraktelig bedre å forlate Hedda i kveld. Ser fin og rolig ut, tar nå 5ml mat i timen og ikke noe morfin-drypp lenger. Kun litt intravenøs-glukose for å holde venflon oppe fordi hun fortsatt går på antibiotika.

Så nå har vi senket skuldrene enda mer. Sjansen er nok stor for at Hedda forlater respirator i løpet av 48 timer. Så da er det bare å håpe at det denne gangen vil gå bra!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var jammen gode nyheter å avslutte dagen med!! Håper dere får ei god og rolig helg alle fire. Anne Kari

Anonym sa...

Så utrolig gode nyheter!:p Vi gleder oss med dere og er like spente på å høre dagens oppdatering senere!! Gi Eldbjørg en god klem fra meg. Glad i dere!
Stor Klem

baby growth
babies